ČSÚ: Průmysl v dubnu výrazně zpomalil růst na 3,6 procenta

12.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Průmyslová výroba v dubnu vzrostla meziročně o 3,6 procenta po vysokém březnovém růstu o 17,9 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů dubnový meziroční růst činil 7,6 procenta. Průmyslovou produkci v dubnu ovlivnil zejména nižší fond pracovní doby. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Meziměsíčně byla dubnová sezonně očištěná produkce o 2,2 procenta nižší.

K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěly výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Klesla naopak výroba chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a těžba energetických surovin.

Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách vzrostly meziročně o 3,4 procenta. Tržby z přímého vývozu se reálně snížily o 0,6 procenta, tržby z průmyslové činnosti firem pod zahraniční kontrolou se reálně zvýšily o 9,9 procenta.

Počet zaměstnanců v průmyslových podnicích meziročně vzrostl o 19.600 osob, což představuje nárůst o 1,7 procenta. Nové zaměstnance nabírali hlavně výrobci plastových a pryžových výrobků a automobilky.

Průměrná nominální mzda vzrostla meziročně o 5,1 procenta na 18.523 korun. Produktivita práce měřená tržbami na jednoho zaměstnance vzrostla o 1,6 procenta.

Podniky uzavřely v březnu nové zakázky za 137,7 miliardy korun. Z toho 84,2 miliardy tvořily zakázky ze zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK