Tisk: Polský PKN Orlen se zajímá o slovenský Transpetrol

12.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 12. června (zpravodaj ČTK) - Polský petrochemický koncern PKN Orlen, do kterého patří rovněž český Unipetrol, se zajímá o koupi akcií slovenské společnosti Transpetrol, firmy provozující slovenskou část ropovodu Družba. Napsal to dnes polský deník Parkiet. Orlen spekulace odmítl komentovat.

V současné době patří 49 procent akcií Transpetrolu ruské firmě Jukos. O podíl usilovala jiná ruská ropná společnost Rusněfť. Jukos ale oznámil, že jí svůj podíl neprodá. Důvodem byl nesouhlas slovenské vlády, která drží 51 procent akcií Transpetrolu a má až do poloviny roku 2007 právo vetovat prodej podílu Jukosem. Rusněfť chtěl za akcie Transpetrolu zaplatit 105 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč).

Jukos koupil podíl v Transpetrolu v roce 2002 za 74 milionů dolarů (asi 1,7 miliardy Kč). Ropovodem proteče ročně kolem deseti milionů tun ruské ropy.

Jukos se snaží prodat svůj zahraniční majetek, aby tak mohl zaplatit daňový dluh vůči státu. Ten analytici označují za odvetu Kremlu za politické ambice hlavních akcionářů společnosti.

Právě polský Orlen od ruského Jukosu odkoupí podíl v litevské rafinerii Mažeikiu Nafta. PKN Orlen za 53,7 procenta akcií zaplatí 1,49 miliardy dolarů (asi 32,6 miliardy korun). Zároveň polský koncern souhlasil s odkupem dalších 30,66 procenta akcií od litevské vlády za 852 milionů dolarů (zhruba 18,6 miliardy korun).

Transakci musí ještě schválit Evropská komise. Podle vedení Orlenu by měla být dokončena nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku. Akvizice polský koncern vynese na přední příčku petrochemických firem ve střední a východní Evropě.

Orlen už nyní patří k největším středoevropským ropným firmám a zaměstnává 26.000 lidí. Součástí skupiny je také český Unipetrol a s ním i Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo nebo Spolana. Největším akcionářem PKN Orlen je polský stát. Ve firmě drží 10,2 procenta a prostřednictvím stoprocentně vlastněné firmy Nafta Polska ovládá dalších 17,32 procenta akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK