HN: ČKA zatím nemá ze ztracené půlmiliardy zpět ani korunu

13.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Půlmiliarda korun, která zmizela z České konsolidační agentury, je stále v nenávratnu a vedení agentury se odmítá bavit o tom, jaká je šance na vrácení peněz. Bývalého ředitele dceřiné společnosti IMOB Jana Šika, který částku neoprávněně převedl do Švýcarska, stále hlídá bezpečnostní agentura najatá ČKA. Podnikatel Miloš Skořepa, který poté půl miliardy korun na vlastní jméno investoval, nic nesplácí. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

"Zatím jsem nevrátil ani korunu," cituje deník Skořepu. Skořepa přitom už před měsícem sliboval, že agentuře zašle první splátku. Dál bude půl miliardy korun splácet, jak bude postupně prodávat cenné papíry a podíly ve firmách, které za peníze ČKA nakoupil.

Vedení ČKA nechce nic komentovat s tím, že jakákoli vyjádření by mohla ohrozit rychlý návrat peněz do ČKA. "O krocích, které činí vedení agentury, dozorčí rada průběžně jedná, to je vše, co se dá říci," uvedl člen dozorčí rady Michal Doktor (ODS).

Další členové dozorčí rady podle deníku neoficiálně připouštějí, že se čeká na 30. červen. To je oficiální datum, kdy by se podle Skořepova plánu měla do Česka vrátit celá částka. Skořepa tvrdí, že bude zhodnocena nejméně o 2,1 procenta.

Zmizelých půl miliardy korun odešlo z účtů dceřiné společnosti agentury Galileo Real, kterou finančně spravuje firma IMOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK