Odstávka v Temelíně skrývá závažné problémy, tvrdí Pavlovec

13.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 13. června (zpravodaj ČTK) - Odstavení prvního bloku elektrárny v Temelíně s týdenním předstihem proti původnímu plánu je údajně způsobeno utajovanými závažnými potížemi s jaderným palivem, s nímž se vedení podniku potýká. Tvrdí to zmocněnec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, jehož prohlášení má ČTK k dispozici. Situace je podle Pavlovce natolik vážná, že další provoz elektrárny označil za vysoce nezodpovědný. Mluvčí elektrárny problémy s palivem přiznal, ale tvrdí, že veřejnost je o tom od roku 2004 informována. Temelín je podle něj bezpečný. Také podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) není jaderná bezpečnost ohrožena.

"Jde o zatím nejvážnější poruchu, neboť se přímo týká aktivní zóny reaktoru v primárním okruhu a ohrožuje tak nukleární bezpečnost," napsal Pavlovec. "Neohrožuje vůbec jadernou bezpečnost," reagoval mluvčí SÚJB Pavel Pittermann. Podle Pavlovce vykázala poslední zkouška regulačních orgánů, takzvaných řídících tyčí neboli klastrů, že u 51 z celkových 61 klastrů se objevily problémy. "To je, jako by se řidič plně naloženého kamionu řítil plnou rychlostí po dálnici, ačkoliv by věděl, že mu u pěti ze šesti kol nefungují brzdy," dodal. Na problém s klastry upozornilo již 2. června sdružení Jihočeské matky.

"Celou věc řešíme společně s dodavatelem paliva firmou Westinghouse. Palivové soubory se upravují jak konstrukčně, tak i materiálově. Otázka jaderné bezpečnosti je pro nás prioritou," řekl dnes mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Podle něj jsou na palivu, které nyní technici vyměňují na prvním bloku, již provedeny částečné úpravy. "V tomto budeme pokračovat i v následujícím období. Temelín již prošel řadou zkoušek, které prokázaly, že je bezpečnou elektrárnou," uvedl mluvčí. Temelín podle něj o potížích s palivem informuje už od konce roku 2004.

Podle Pavlovce prý již na konci loňského roku nevyhovovalo podmínkám provozu 18 klastrů, tedy téměř třetina všech regulátorů, o čemž prý věděl i SÚJB. "Přesto první blok ponechal v chodu a problémy tají," uvedl zmocněnec hornorakouské vlády a nepřímo naznačil, že SÚJB se nechává ovlivňovat provozovatelem elektrárny, firmou ČEZ.

"SÚJB žádné problémy netají, protože se o tom píše například na našich webových stránkách," řekl mluvčí SÚJB. O problémech s klastry úřad podle něj ví a sleduje ho. Úřad by nikdy nepovolil v provozu jaderné elektrárny Temelín klastry a palivové články, které by neodpovídaly předepsaným technickým parametrům, dodal Pittermann.

V Temelíně začala odstávka prvního bloku 2. června poté, co jej týž den dopoledne vyřadila z provozu porucha čidla u jednoho z čerpadel, které zabezpečuje oběh vody v primárním okruhu reaktoru. Technici tak o týden dříve zahájili plánovanou výměnu čtvrtiny paliva a rotoru vysokotlakého dílu turbíny; odstávka má trvat zhruba dva měsíce. Nebesář ujistil, že její uspíšení nebude mít žádný větší ekonomický dopad. Druhý blok mezitím dodává elektřinu bez omezení.

Rakouští odpůrci jaderné energie však tvrdí, že k částečné výměně paliva v Temelíně dochází pokaždé, když je třeba zamaskovat nějaký problém. "Vždy se tvrdí, že šlo o plánovanou výměnu. Ta ale měla přijít až tak za čtyři měsíce," uvedl Pavlovec, který je proti opětovnému zahájení provozu prvního bloku reaktoru.

Podle protiatomových aktivistů je jediným řešením odstavení Temelína, vypracování nového projektu aktivní zóny a zajištění správného typu paliva. "Důsledky deformace palivových článků se totiž časem projeví i na druhém bloku elektrárny, který ještě není v provozu tak dlouho," dodal Pavlovec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK