Ceny akcií na burze po dlouhém propadu přidaly dvě procenta

14.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Akcie na pražské burze posílily a nahradily malou část ztrát z výprodejů, které trh sužovaly nepřetržitě sedm dnů za sebou a srazily ceny na hodnoty o rok zpět. Hlavní index PX po kolísavém průběhu nakonec získal 2,01 procenta na 1190 bodů, když předtím odepsal takřka 15 procent.

Obchodník společnosti J&T Bank Aleš Vávra vysvětloval změnu vývoje na burze hlavně tím, že již neměl kdo prodávat. "Včerejší prodeje dlouhodobých zahraničních investorů doslova vyčistily nabídkovou stranu obchodů, takže když dnes přišla objednávka na nákup, tak zjednodušeně řečeno neměl kdo prodávat. To se projevilo v růstu napříč celým trhem," uvedl.

Růst překvapivě neohrozily ani údaje o růstu inflace ve Spojených státech, čímž se zvýšila pravděpodobnost zvyšování úroků a tím i obavy z oslabení výkonnosti ekonomik. Tyto faktory přitom stály za dosavadními rozsáhlými prodeji akcií po celém světě. "Hodnoty akcií jsou zřejmě již tak zdevastovány, že je neblahé zprávy již nemůžou příliš ohrozit," poznamenal Roman Skalický z firmy Afin Brokers.

Z předních firem si polepšil výrobce léčiv Zentiva o 3,25 procenta na 870,4 koruny, akcie elektrárenské společnosti ČEZ vyrostly o 3,01 procenta na 582,5 koruny a rakouská Erste Bank získala 2,39 procenta na 1157 korun.

Posilování se jako jediná z emisí obchodního systému SPAD vyhnula Komerční banka, která klesla o čtvrt procenta na 2825 korun. Komerční banka podle agentur oznámila, že začne odkupovat vlastní akcie do výše desetiny základního kapitálu, což analytici považují za dobrý krok. "Pokud by byl využit tento odkup schválený valnou hromadou v plném rozsahu, tak by to mělo na kurz KB jistě pozitivní vliv," mínil Tomáš Machalický z firmy Cyrrus.

Celkové obchody s akciemi klesly na nadále vysoce nadprůměrných 7,3 miliardy korun z úterního rekordu 12 miliard korun.

Celkový objem obchodů: 7,920 miliardy Kč

- akcie 7,327 miliardy Kč

- dluhopisy 0,593 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK