Tisk: Ford by mohl investovat až 9,2 miliardy dolarů v Mexiku

14.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 14. června (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor, která nyní uzavírá továrny a propouští zaměstnance v USA, by mohla během příštích šesti let investovat až 9,2 miliardy dolarů v Mexiku, aby využila nízkých provozních nákladů v této zemi. Informoval o tom list Oakland Press s odvoláním na důvěrný dokument, jenž získal od jednoho zaměstnance firmy.

Mluvčí společnosti se ke zprávě odmítl vyjádřit a označil ji za spekulativní. Dokument podle listu naznačuje, že uvedené investice by mohly během příštích deseti let vytvořit v Mexiku až 150.000 pracovních míst. Automobilka má v současnosti v Mexiku dvě továrny.

Ford podle dokumentu doufá v získání investičních pobídek od mexické vlády. Dokument rovněž naznačil, že automobilka počítá se zvýšením nákupu součástek vyrobených v Mexiku o 300 procent.

Společnost Ford nyní stejně jako domácí konkurent General Motors zápasí s konkurencí z Japonska a Jižní Koreje i se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Automobilka v lednu uvedla, že do roku 2012 propustí v Severní Americe 25.000 až 30.000 zaměstnanců a uzavře 14 továren, připomněla agentura Reuters.

Firma oznámila, že její pokroky při snižování počtu zaměstnanců překonávají očekávání. Dodala, že stále doufá, že se její severoamerické aktivity vrátí do roku 2008 k zisku po loňské ztrátě 1,6 miliardy dolarů. Ta vedla k poklesu zisku celé skupiny Ford o více než 40 procent na dvě miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK