MMF: Pokud chce ČR zachovat růst, musí omezit vliv státu

15.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Česká republika by měla pro udržení svého ekonomického růstu omezit deficity veřejných financí, snížit výši zdanění a zmenšit velký vliv státu na ekonomiku. Země by měla i zlepšit institucionální prostředí, především posílit demokratické instituce a omezit korupci. Při dnešní prezentaci studie výhledu světové ekonomiky se zaměřením na země střední a východní Evropy to uvedla zástupkyně ředitele odboru Evropa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Susan Schadlerová.

Podle zprávy MMF nazvané Světový ekonomický výhled zveřejněné v dubnu poroste letos ekonomika zemí střední Evropy tempem 4,6 procenta, a dále tak zrychlí z loňských 4,1 procenta. Růst české ekonomiky přitom bude druhý nejvyšší v rámci regionu, měl by se z loňských šesti procent snížit na zhruba 5,5 procenta.

Podle Schadlerové je jedinečnou příležitostí pro země střední Evropy přijetí eura, které by mělo podpořit další ekonomický růst. "Středoevropské země by se neměly pouze soustředit na pouhé splnění maastrichtských kritérií, ale snažit se je překonat," uvedla.

Podle dnes prezentované studie povede přijetí eura k dalšímu růstu, protože země budou muset zlepšit svoji ekonomickou politiku. Zároveň by mělo dojít k rozšíření zahraničního obchodu.

Riziky rychlého růstu středoevropských a východoevropských ekonomik jsou podle Schadlerové například velké deficity běžného účtu platební bilance nebo silný nárůst bankovních úvěrů poskytovaných soukromému sektoru. Celosvětově pak ekonomický růst mohou ohrozit rostoucí ceny ropy, růst protekcionismu nebo geopolitické hrozby. Vliv může mít i případná epidemie ptačí chřipky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK