Gates se do roku 2008 vzdá manažerské role v Microsoftu

16.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Redmond (USA) 16. června (ČTK) - Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates se do července 2008 vzdá své role v každodenním řízení největšího světového výrobce počítačového softwaru a bude se plně věnovat charitě. Funkci hlavního softwarového architekta pak Gates opouští s okamžitou platností a nahradí ho Ray Ozzie, sdělil předseda správní rady Microsoftu v noci na dnešek.

Padesátiletý Gates zůstane předsedou správní rady i po roce 2008 a bude fungovat jako poradce u klíčových projektů rozvoje firmy. "Toto rozhodnutí bylo pro mě velmi těžké," sdělil Gates na tiskové konferenci v ústředí Microsoftu v Redmondu u Seattlu. "Změna, k níž dochází, není odchodem do důchodu, je přeorientováním mých priorit," dodal.

Gatesovo rozhodnutí přichází v době, kdy se Microsoft snaží nalézt nové zdroje růstu a odpoutat se od závislosti na operačních systémech osobních počítačů, kde ve světě zcela dominuje. Právě Ozzie, který přišel do Microsoftu teprve loni, je tím, kolem něhož se soustředí snaha firmy transformovat software z předmětu jednorázového prodeje do služeb, které přinášejí stálý proud příjmů.

Gates chce do července 2008 působit na plný úvazek ve své nadaci Billa a Melindy Gatesových. Tu se svou manželkou založil s pomocí vydělaných miliard dolarů, aby podpořil projekty zdravotnictví a školství po celém světě. Gates je podle magazínu Forbes nejbohatší člověk na světě se jměním kolem 50 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK