Pojišťovny: Češi více cestují, škod v cestovním pojištění přibylo

18.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Češi stále častěji jezdí do zahraničí, takže pojišťovny hradí v cestovním pojištění klientům více škod. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Lidé podle nich tráví dovolené aktivněji, čímž jim hrozí více rizik. Alarmující informací je, že vzrostl počet úrazů pod vlivem alkoholu.

Letní sezona je teprve v začátku a Česká pojišťovna již za květen a polovinu června likvidovala o více než třetinu vyšší počet pojistných událostí z cestovního pojištění proti srovnatelnému období loni, řekl mluvčí ČP Václav Bálek. "V tomto roce očekáváme rekordní výjezd Čechů do ciziny, takže předpokládáme v cestovním pojištění meziročně vyšší počet škod," dodal mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Počet škod z cestovního pojištění se v pojišťovně UNIQA do konce května zvýšil, také se ale zvýšilo vybrané pojistné o pětinu. "Signalizuje to, že česká veřejnost před odjezdem do zahraničí na pojištění myslí," míní mluvčí UNIQA Eva Svobodová. Struktura vzniklých škod se podle ní mění. Vzhledem k čím dál aktivněji trávenému času na dovolených prý přibývá sportovních úrazů.

Bálek upozornil na to, že letos se mimosezonní období velmi zkrátilo, protože zima byla dlouhá a ještě nedávno se v ČR i v zahraničí lyžovalo. Právě při lyžování se prý objevil zvýšený počet úrazů pod vlivem alkoholu. Alkohol se ale netýká jen zimní sezony, v hlášeních škod se objevuje také při cyklistice, rekreačních plážových sportech či skocích do vody. V takových případech ale klienti nárok na plnění nemají, protože požití alkoholu je ve výlukách z pojištění, připomněl Bálek.

Mezi letošní nejčastěji hrazené pojistné události patří úrazy starších lidí, kteří si často vybírají mimosezonní zájezdy. Přestože příčina těchto úrazů není nijak závažná, ale jde většinou o zakopnutí, uklouznutí nebo podvrtnutí, následky jsou mnohem horší v podobě komplikovaných fraktur končetin s nutností okamžitého operačního řešení, podotkl mluvčí ČP.

Česká pojišťovna má ve spisech i několik abnormalit, jako třeba operaci slepého střeva v exotických zemích nebo totální vyčerpání po putování džunglí. Zde je na místě varování, že úrazy nebo stavy vzniklé při rizikových činnostech nebo v místech s extrémními podmínkami jsou hrazeny pouze tehdy, jestliže je na ně uzavřeno patřičné pojištění. "Takže například na pobyt v pralese nebo paragliding na pláži obyčejné turistické pojištění nestačí, uzavřel Bálek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK