Evropští bankéři čekají konec národních platebních karet

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Zavedení jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA) bude znamenat konec vnitrostátních platebních karet v zemích eurozóny a jejich sloučení s mezinárodními kartovými systémy. Očekává to většina evropských bankéřů, které oslovila společnost First Data International. Ačkoli většina bank dává přednost samoregulaci, 70 procent dotázaných očekává, že Evropská komise nakonec přijme novou legislativu.

V současné době mají některé země eurozóny vlastní struktury karet, které není možné použít na jiných trzích. Respondenti studie předpokládají, že většina z nich zcela zanikne nebo se jejich značky spojí s mezinárodními kartovými systémy. Nakonec podle většiny bank vytvoří dvě nejvýznamnější společnosti v Evropě systémový duopol nebo duopol obchodní značky. V případě duopolu působí na trhu dvě firmy, které ovlivňují cenu v odvětví.

Evropský bankovní sektor si uvědomuje, že i když se iniciativa SEPA zaměřuje na eurozónu, síly působící na trhu donutí přijmout její principy i země stojící mimo. Ve skutečnosti tak SEPA bude působit nejen v rámci eurozóny, ale i v celé Evropě, domnívají se autoři průzkumu.

Proces zavedení SEPA, který zaštiťují Evropská komise a Evropská centrální banka, má podle výzkumu za cíl, aby do roku 2010 byly elektronické platby v rámci EU stejně jednoduché a snadné, jako je tomu u hotovostních plateb. Předpokládají se rovněž nižší poplatky pro obchodníky.

EU a ECB jsou přesvědčeny, že zavedení plnohodnotného systému SEPA přispěje k růstu a konkurenceschopnosti ekonomiky a evropskému ekonomickému systému ušetří 50 až 100 miliard eur ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK