MasterCard umožní výber hotovosti u obchodníků od října

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Společnost MasterCard umožní službu cashback, tedy výběr hotovosti při platbě kartou u obchodníka, od října letošního roku. MasterCard stejně jako konkurenční asociace Visa jedná o podmínkách služby se všemi tuzemskými bankami. Sdělil to generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Polsko, Českou republiku a Slovensko Ján Čarný. V příštím roce tak budou moci cashback využít držitelé karet obou hlavních karetních asociací.

Visa totiž oznámila ve středu, že u jejich karet bude služba výběru hotovosti u obchodníka plně zavedena v roce 2007. "V České republice bude možné vybrat hotovost do maximální výše 1500 korun při nákupu nad 300 korun," uvedla manažerka společnosti Visa pro ČR Jana Lvová.

MasterCard podmínky využití služby nezveřejnil s tím, že konkrétní podmínky včetně zpoplatnění výběru peněz budou upřesněny jednotlivými bankami. Ty totiž podle Čarného budou muset mimo jiné aktualizovat smlouvy s obchodníky.

Někteří obchodníci se zatím k možnosti vybírat finanční hotovost u pokladen staví opatrně. Například jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek ve středu uvedl, že společnost dosud nedostala žádnou konkrétní nabídku, jak by měl systém výběru peněz v praxi fungovat.

Ještě letos chystá výběr hotovosti u obchodníků zavést ČSOB. Podle Komerční banky je reálné zavést službu v polovině příštího roku. Česká spořitelna službu zavede nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí 2007. Službu určitě spustí i Raiffeisenbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK