Nové administrativní centrum v Praze 4 bude stát přes 1,5 mld. Kč

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Přes 1,5 miliardy korun si vyžádá výstavba nového administrativního komplexu Gemini v Praze 4. Objekt nahradí nevyužívané autobusové nádraží mezi ulicemi Pikrtova, Hvězdova a Na Pankráci. Stavba slavnostně začala dnes, s otevřením se počítá v závěru roku 2007. Sdělila to developerská firma Immorent prostřednictvím mediální agentury.

V současnosti se na místě stavby demolují staré objekty a dělají přeložky inženýrských sítí. "Zahájení zemních prací začne v srpnu, dokončení hrubé stavby je plánováno na červen 2007," uvedl v tiskové zprávě jednatel společnosti Immorent Tomáš Velemínský. Generálním dodavatelem je společnost Strabag.

Komplex, jehož název v překladu znamená Blíženci, se bude skládat ze dvou budov, které oddělí jen ulička s hlavními vstupy. Nižší část Blíženců bude mít šest podlaží a vyšší devět. Autory návrhu jsou Ateliér Krátký a Omicron-K architekta Martina Kotíka.

"Architekturu Gemini jsme navrhovali ne jako izolovanou stavbu, ale v kontextu stávající a budoucí zástavby Pankrácké pláně," uvedl architekt Vladimír Krátký.

Po dokončení budovy nabídnou 33.400 metrů čtverečních kancelářských ploch a 2700 metrů čtverečních ploch pro obchody, služby a restaurace. K dispozici bude 430 parkovacích stání. V komplexu bude moci pracovat až 2000 lidí.

Projekt je umístěn v centru pankrácké pláně u stanice metra C - Pankrác. Součástí je projektu je i celková revitalizace okolí administrativních budov. Na současných asfaltových plochách bude vysázena zeleň.

Immorent působí na českém trhu od roku 1997. Podle údajů Asociace leasingových společností za rok 2005 je největším poskytovatelem leasingu nemovitostí s objemem nových obchodů přes sedm miliard korun. Na trhu má více než 56procentní podíl. Je dceřinou společností rakouské Immorent, která je jednou ze tří největších leasingových společností rakouského trhu a patří do finanční skupiny Erste Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK