Arcelor a Mittal prý mají na dosah dohodu o fúzi

23.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. června (ČTK) - Ocelářské firmy Arcelor a Mittal Steel skončily s nevraživostí a pracují na konečném znění podmínek, na jejichž základě se firmy spojí. Na svých internetových stránkách o tom informuje francouzský list Le Figaro. Pokud se informace potvrdí, skončí šestiměsíční tvrdá bitva a vzájemné napadání dvou největších výrobců oceli na světě.

Po zhruba deseti dnech intenzivních jednání zbývá podle listu dojednat už jen cenu, za kterou se Arcelor nechá převzít. Dohodě údajně předcházela změna Mittalova postoje, který se vzdal některých nároků na řízení sloučené firmy, píše Le Figaro. Žádná z firem se nicméně k těmto informacím prozatím nevyjádřila.

Ředitel Arceloru Guy Dollé až do poslední chvíle upřednostňoval sloučení s ruským Severstalem, aby Mittalovi zabránil v převzetí. V současné situaci by ale mohl správní radě doporučit, aby Mittalův návrh přijala. Vedení bude další strategii projednávat v neděli, kde by mělo padnout i konečné slovo a nastíněn konkrétní postup.

Mittal Steel, v jehož čele stojí podnikatel indického původu Lakšmí Mittal, je největším výrobcem oceli na světě. Působí v řadě zemí světa včetně České republiky. Spojením s Arcelorem by vznikl obr s roční produkcí přes 100 milionů tun oceli. Roční produkce nejbližšího konkurenta, japonské Nippon Steel, se pohybuje kolem 33 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK