AK: Lídři rodící se koalice slíbili maximální doplatek dotací z EU

23.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Zemědělci by měli od státu dostávat maximální možné dorovnání přímých plateb z Evropské unie, povede-li Česko vláda vznikající koalice. Její lídři přislíbili plný doplatek podle přístupové smlouvy zástupcům Agrární komory, řekl ČTK její prezident Jan Veleba po jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem.

Kalousek novinářům informaci potvrdil. "Myslím, že zástupce komory potěšilo, když jsme je informovali o tom, že v koaliční dohodě naleznou větu o plném dofinancování z národních zdrojů," uvedl.

Zástupci komory chtěli lídry vznikající koalice informovat o problémech a požadavcích zemědělců ještě před podepsáním koaliční dohody a tvorbou programového prohlášení. Dnes dopoledne se sejdou ještě s místopředsedkyní Strany zelených Danou Kuchtovou.

Zemědělci od nové vlády očekávají, že pomůže zamezit dlouhodobému poklesu zemědělské produkce a hrozbě ztráty dalších pracovních míst v odvětví. "Snižujeme výrobu, výrazně rostou dovozy a vše zachraňují zvyšující se dotace, o kterých ale víme, že po roce 2010 začnou klesat. Vytváří se tak model, který nám bude dělat velké problémy," uvedl Veleba.

Zemědělci podle něj po vládě chtějí, aby se zabývala opatřeními, která by přibrzdila dovozy, a aby vytvořila podmínky pro odbyt mimo potravinářský průmysl, především pro širší výrobu biopaliv. Chtějí také přijetí zákonů, které by omezily diktát obchodních řetězců. Zlepšit by se mělo i využití evropských dotací. Z operačních programů jiných resortů, o které je malý zájem, by měl stát peníze ještě letos převést na modernizaci zemědělských podniků.

Kalousek novinářům řekl, že zástupci komory předali vedle svých požadavků také návrh do programového prohlášení vlády. "Já ten dokument beru velmi vážně, s řadou bodů souhlasím," uvedl.

Přímé platby představují pro zemědělce klíčové dotace, v letech 2004 až 2006 dostávali 25, 30, 35 procent toho, co jejich konkurenti ve starých členských zemích. Stát mohl podpory dorovnat o dalších 30 procent, letos tedy například na 65 procent úrovně EU 15.

Agrární komora má přes 3600 členů, z toho 3180 zemědělských organizací. Tyto podniky zaměstnávají 103.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK