Odbory Hyundai Motor budou od pondělka stávkovat

24.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 24. června (ČTK) - Odboroví zaměstnanci největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor si odhlasovali, že od pondělka do čtvrtka budou pořádat částečné stávky za zvýšení mezd. Stávkové akce jsou součástí každoročního vyjednávání o mzdách a odbory nyní požadují zvýšení základního platu o 9,1 procenta spolu s dalšími přilepšeními.

Odboroví zaměstnanci zastaví práci v pondělí na čtyři hodiny, v úterý a ve středu na dvě a ve čtvrtek opět na čtyři hodiny, sdělily odbory, k nimž se hlásí 43.890 členů. Loni se odborům na Hyundai a její dceřiné firmě Kia Motors podařilo zajistit zvýšení mezd o 6,9 procenta.

Odbory nicméně sdělily, že od stávky upustí, pokud management přijde se vstřícnými návrhy. Mluvčí firmy však řekl, že dokud je šéf společnosti ve vazbě, nemůže vedení nic slibovat. Podle analytiků by stávka neměla produkci Hyundai poškodit, protože je to každoroční zvyklost.

Hyundai se chce stát do roku 2010 pátou největší automobilkou světa a napjaté pracovní vztahy se mohou stát jednou z hlavních překážek tohoto plánu. Odbory u Hyundai jsou v Koreji největší složkou agresivní centrály Korejské konfederace odborových svazů, uvedla agentura Reuters.

Další brzdou expanze Hyundai je letošní zatčení a nynější soud s šéfem společnosti Čong Mong-kuem, obviněným z vytváření tajných fondů ke korupci. Automobilka v rámci světové expanze nyní připravuje stavbu nového závodu v České republice.

Hyundai se letos s českou vládou dohodl na výstavbě automobilového závodu v Nošovicích v Moravskoslezském kraji o celkové výši přes miliardu eur. Firma chce v Nošovicích zpočátku vyrábět zhruba 200.000 osobních automobilů a do roku 2011 jejich počet zvýšit na 300.000 vozů.

Čongovo zatčení znemožnilo uspořádat v Nošovicích slavnostní zahájení výstavby závodu a dceřiná firma Kia Motors rovněž odložila stavbu plánované továrny v USA. Zástupci české pobočky Hyundai však říkají, že montáž výrobních hal v Nošovicích začne letos 10. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK