Gartner: Prodej antivirů loni stoupl o 14 pct na 90 miliard korun

25.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Celosvětový prodej antivirových počítačových programů se loni zvýšil o téměř 14 procent na čtyři miliardy dolarů, tedy v přepočtu 90 miliard korun. Trh byl přitom přibližně rovnoměrně rozložen mezi firemní zákazníky a domácnosti, uvedla analytická společnost Gartner.

Tři největší dodavatelé měli v minulém roce společně na trhu podíl téměř 87 procent. Symantec i nadále dominoval trhu s 54procentním podílem. McAfee a Trend Micro získali 19 a 14 procent. Ačkoliv Panda Software získal pouze 3,2 procenta trhu, výrazné prosazení v evropských malých a středních firmách dopomohlo firmě k téměř čtvrtinovému růstu.

"Kromě antiviru hledají zákazníci také funkce protišpiónských programů a různé typy firewallů. V současnosti si tedy průměrně pořídíte čtyři a více produktů. Ale trh začíná konvergovat a objevují se první komplexnější softwarové balíky," uvedla hlavní analytička Gartneru Nicole Latimer-Livingstonová.

Celosvětový trh s antiviry podle ní poroste i v blízké budoucnosti, ale prodej samotných antivirových či protišpiónských pro firmy a spotřebitele bude klesat, protože roste obliba komplexních produktů. "Navíc vstup Microsoftu na spotřebitelský trh s antivirovým softwarem bude mít vliv na větší cenovou konkurenci na trhu," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK