Maďarská vláda schválila plán reforem veřejného sektoru

25.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 25. června (ČTK) - Maďarská vláda o víkendu schválila nové plány reforem veřejného sektoru a rozsáhlých úspor s cílem splnit klíčové kritérium pro přijetí eura a snížit rozpočtový deficit do roku 2008 ke třem procentům HDP. Součástí plánu je zavedení přísných výdajových limitů a spolufinancování veřejných služeb těmi, kdo je využívají, řekl v sobotu premiér Ferenc Gyurcsány.

Socialistická vláda letos po svém znovuzvolení již oznámila rozpočtové úpravy, které mají snížit letošní deficit o 350 miliard forintů (37 miliard korun). Úpravy však kladly důraz zejména na zvyšování daní, což kritizoval jako neudržitelné mimo jiné Mezinárodní měnový fond.

Gyurcsány nyní uvedl, že pokud má zlepšení veřejných financí vydržet, jsou nutné širší reformy. "Cílem úprav je dosáhnout rozpočtové rovnováhy, zatímco jedním z cílů těchto reforem je tuto rovnováhu udržet," řekl premiér na tiskové konferenci po schůzce vlády.

Vláda zavede výdajové limity do rozpočtu od příštího roku, aby zastavila opakované překračování rozpočtových plánů. Na nákladech služeb v některých sektorech se tak budou muset podílet občané. "Novým prvkem bude to, že stát bude definovat, kolik dlouhodobě utratí na jednotlivé veřejné služby v nominální sumě, zavede nominální stropy," řekl Gyurcsány.

Většina veřejných služeb s výjimkou například školství nebo zdravotní záchranné služby tak bude napříště financována ze dvou zdrojů, řekl premiér. Jedním bude nadále stát, který jedná podle principu solidarity, a druhým "ti, kteří to využívají". "Každá služba poskytovaná státem má hodnotu, a pokud má hodnotu, pak má i cenu. Tu budeme financovat ze dvou zdrojů," řekl Gyurcsány.

Ministerstva budou muset udržovat finanční rezervy a jejich výdaje budou kontrolovány na konci každého čtvrtletí. Rezervy budou moci použít jen v případě, že nebudou překročeny naplánované výdaje.

Maďarská levicová vláda v minulém volebním období opakovaně slibovala, že v nejbližších letech sníží deficit pod tři procenta ročního výkonu ekonomiky, což je maximální hranice pro kandidáta eura. Loni však schodek dosáhl 6,1 procenta a Evropská komise předpovídá, že letos a příští rok se výpadek zvýší až na sedm procent HDP. Maďarsko má nyní v celé EU nejvyšší deficit.

Gyurscány hodlá 31. července zahájit reformu neefektivního a drahého systému zdravotnictví, kde budou reformní kroky pokračovat do roku 2008. Do konce tohoto roku vláda rovněž učiní rozhodnutí ohledně penzijní reformy. Na konci srpna pak kabinet schválí nový konvergenční program, rozvrhující postup plnění kritérií pro euro. Tento program musí Budapešť předložit Evropské unii do září.

Ministr financí János Veres uvedl, že kroky vlády jsou zaměřeny k zajištění stability forintu. Kurz maďarské měny od počátku tohoto měsíce postupně oslabuje, protože trh vládním plánům příliš nevěří a kritizuje je za to, že spoléhají více na zvyšování daní než na výdajové škrty. V pátek forint klesl na dosavadní rekordní minimum 282,35 HUF za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK