Registrační pokladny zatím přihlásila jen tisícovka podnikatelů

25.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Registrační pokladny navzdory lákadlu daňových slev zatím přihlásila úřadům jen zhruba tisícovka obchodníků a restauratérů, kteří podle nynějších zákonů budou muset mít registrační pokladny povinně od začátku příštího roku. Stát se pomocí daňových slev snažil přimět co nejvíce obchodníků k nákupu a evidenci registračních pokladen ještě do konce června, opoziční ODS však slíbila, že tuto povinnost zruší. Podnikatelé se proto do nákupu pokladen nehrnuli. Osud zavedení registračních pokladen je po volbách nejistý, premiér Jiří Paroubek se navíc nedávno vyslovil pro posunutí této povinnosti na začátek roku 2008.

Ministerstvo financí podnikatelům nabízí na pořízení registračních pokladen daňové výhody. Pokud si pokladny zaregistrují na finančních úřadech do konce června, získají u nové pokladny daňovou slevu ve výši poloviny z pořizovací ceny, maximálně 8000 korun. Při úpravách starších pokladen si mohou živnostníci do konce letošního roku z daně odečíst 30 procent technického zhodnocení, nejvýše však 4000 korun. Podle dřívějších odhadů budou podnikatelé muset nakoupit či upravit zhruba 200.000 registračních pokladen, z nichž nejlevnější stojí asi 6500 korun.

Mluvčí ministerstva financí Petra Krainová ČTK řekla, že do čtvrtka 22. června přidělily finanční úřady daňový kód 5177 registračním pokladnám, které přihlásilo 1002 podnikatelů. Do letošního března byl počet nových evidencí nízký, podnikatelé začali ve větší míře přihlašovat registrační pokladny až od května, kdy byl daňový kód přidělen 263 pokladnám. Za 22 červnových dnů pak registrační pokladny přihlásilo dalších 681 subjektů.

Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR obchodníky již delší dobu nabádá k tomu, aby si pokladny zatím nepořizovali, protože ODS slíbila jejich zrušení. Podle předsedy sdružení Bedřicha Dandy podnikatelé zachovali chladnou hlavu a do nákupu pokladen se nehrnuli. "Myslím, že ta tisícovka subjektů, která si pořídila registrační pokladnu, to udělala ze spekulativních důvodů. Tito podnikatelé pokladny zřejmě potřebovali tak jako tak a využili daňové zvýhodnění. Většina podnikatelů to ale neudělala, protože pokladny zkrátka nepotřebují," řekl ČTK Danda, podle kterého se po volbách zvýšila šance na zrušení povinnosti mít registrační pokladny.

Martin Šabo z ministerstva financí v dubnu apeloval na podnikatele, kteří chtějí využít daňové slevy, aby s nákupem registračních pokladen neotáleli. Podle něj by totiž finanční úřady mohly být v červnu zahlceny žádostmi o přidělení daňového kódu pokladny a mohlo by se stát, že podnikatelé nestihnou pokladny zprovoznit do konce června, a ztratí tak možnost uplatnit slevu na dani. "Finanční úřady zvládají přidělování daňových kódů bez závažnějších problémů," podotkla Krainová.

Petr Vaněk ze společnosti AT Computers zase varoval, že pokud obchodníci a restauratéři budou nákup registračních pokladen odkládat, nemusela by mít autorizovaná servisní střediska dostatečnou kapacitu na jejich včasné zprovoznění. "Nikde není zajištěno, že bude v daném okamžiku dostatek pokladen. Obchodník pak nebude kupovat pokladnu, která vyhoví požadavkům na jeho provozovnu, ale bude se muset spokojit s tím, co bude na trhu," uvedl v dubnu Vaněk. Společnost AT Computers se zabývá distribucí pokladen.

Povinné registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Slibuje si od nich lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. Stát již kvůli zavedení registračních pokladen investoval například do výroby tiskopisů pro úřady a školení úředníků. Další náklady státu vzniknou kvůli daňovým slevám na pořízení pokladen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK