Euro: MF hrozí kvůli sedm let starému případu exekuce

25.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Ministerstvo financí (MF) čelí exekuci kvůli sedm let starému případu okradeného Vietnamce. Informuje o tom pondělní vydání týdeníku Euro. Městský soud v Praze 26. dubna rozhodl, že Generální ředitelství cel (GŘC) je povinno vyplatit žalobci, Vietnamci Nguyen Lam Duci, částku 351.000 dolarů. Rozsudek nabyl právní moci 6. června, následně soud nařídil exekuci státního majetku. MF již rozhodnutí obdrželo.

Exekutor si podle týdeníku zajistil vymáhání pohledávky u ministerstva financí jako nadřízeného orgánu GŘC tím, že nechal zaplombovat jeho hlavní malostranské sídlo. Z informací GŘC vyplývá, že exekutor zajistil ještě zhruba 20 státních budov.

GŘC čelilo žalobě o náhradu škody z titulu nesprávného úředního postupu celní správy. Nguyen Lam Duc se v roce 1999 chystal do Vietnamu odvézt podle týdeníku 751.000 dolarů. Zhruba polovinu částky mu měl tehdy na letišti zabavit falešný celník v uniformě. Z krádeže byl obviněn bývalý zaměstnanec celní správy Martin Goszyk, který byl za tento čin podle GŘC nakonec odsouzen na šest let, uvedlo Euro.

Obvodní soud pro Prahu 1 žalobu zamítl v plném rozsahu, Městský soud v Praze však v dubnu v odvolacím řízení rozhodl ve prospěch Vietnamce. Celní správa okamžitě podala proti verdiktu mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. Zároveň podala žádost o odklad vykonatelnosti rozhodnutí.

"Rozsudek považujeme za chybný. Celní správa nemůže odpovídat za zneužití uniformy člověkem, který nebyl jejím zaměstnancem," sdělil týdeníku mluvčí GŘC Jiří Barták.

Ministerstvo financí a zřejmě další státní úřady nemohou podle Eura budovami disponovat. Mluvčí Exekutorské komory ČR Pavel Kočiš ale týdeník upozornil, že ministerstvo financí nesmí od chvíle, kdy obdrží vyrozumění o nařízení exekuce, nakládat s veškerým svým majetkem.

Ministerstvo financí není prvním úřadem, na který zaměřil svou pozornost exekutor. Před koncem března nemohl na základě vydaného usnesení o desetimilionové exekuci nakládat s majetkem, jehož hodnota je vyšší než 30 miliard korun, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Stejná situace v minulosti postihla ministerstvo práce a sociálních věcí, pražský magistrát a řadu dalších měst, napsal týdeník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK