MfD: Kraslice znovu odmítly pustit autobusy přes hranice

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kraslice 26. června (ČTK) - Krasličtí zastupitelé opět odmítli zrušit zákaz přejezdu zájezdových autobusů přes hraniční přechod v Hraničné, který je určen pro osobní a dodávková auta. Souhlas zamítli zastupitelé letos už podruhé, tentokrát ale návrh neprošel jen o jediný hlas, uvádí dnešní vydání MF Dnes (MfD).

"Na otevření přechodu pro autobusy by doplatili lidé, kteří u hlavní silnice ve městě bydlí. Už nyní je tu provoz velmi silný. Krajskému úřadu, který o povolení znovu a znovu žádá, je jedno, jak tu obyvatelé žijí," řekl kraslický opoziční zastupitel Bohdan Havel (nezávislý). A kritizoval své kolegy, kteří pro autobusy hlasovali.

Zastupitel Josef Konrád (ODS) naopak věří, že otevření přechodu pro autobusy by pro město a jeho obchodníky znamenalo ekonomický přínos. Podle něho by se daly omezit i negativa spojená s houstnoucím provozem v Kraslicích. "A to tak, aby autobusy nejezdily rychle a neparkovaly živelně u obchodů. Myslím, že žádost o povolení autobusů budeme projednávat znovu. Tlačí na nás kraj i německá část Vogtland," dodal Konrád.

Krajský úřad dokonce Kraslicím vyšel vstříc a splnil částečně jejich podmínku, když opravil nejhorší úseky děravé silnice na průtahu městem. Kompletní opravu trasy v hodnotě asi 55 milionů korun ale odsunul až na příští rok. Někteří zastupitelé se také obávají, že městem projede více než oněch asi pět autobusů denně, o kterých odborníci mluví.

Naopak linkové autobusy mezi Kraslicemi a Klingenthalem, s jejichž zavedením zastupitelé už letos v únoru souhlasili, stále přes hranici nejezdí. A to kvůli nesouhlasu klingenthalských politiků. "Česká strana podporuje linkové autobusy, německá zase zájezdové. Nevypadá to příliš příznivě," uvedl šéf společnosti Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK