Průzkum: Praha levnější než Bratislava, nejdražším městem Moskva

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. června (ČTK) - Praha je prý 50. nejdražším městem světa a je levnější než Bratislava. Naopak nejdražší metropolí je podle žebříčku sestaveného společností Mercer Human Resource Consulting ruské hlavní město Moskva. Za ní následují Soul, Tokio a Hongkong, uvedla agentura AP.

Pořadí zahrnující 144 měst světa je založené na srovnání nákladů víc než 200 položek, mezi nimiž jsou třeba výdaje na bydlení, dopravu, jídlo, oblečení či zábavu. Cílem výzkumu je pomoci zaměstnavatelům s určováním výše kompenzací a nákladů, když vysílají zaměstnance pracovat do zahraničí.

Loni se Praha umístila na 28. místě hned za Varšavou; Bratislava figurovala na 31. místě. Moskva si proti minulému roku polepšila o tři pozice, když z čela pomyslného žebříčku sesadila Tokio. Důvodem jejího postupu v pořadí je prý zejména vliv rychlého rozvoje stavebnictví v Rusku, zatímco pokles japonské metropole souvisí se slabým jenem.

U většiny výraznějších změn pořadí ve srovnání s loňskem hrály roli kurzy národních měn. U Moskvy to byly nicméně rostoucí ceny ubytování ve vilách či domech, o které mají cizinci vyslaní do Ruska za prací často zájem; jejich ceny se proti minulému roku zvýšily zhruba o 50 procent.

Z evropských měst v žebříčku po Moskvě následují pátý Londýn a sedmá Ženeva. Evropská města letos na žebříčku obecně zaznamenala spíše klesající tendenci, kterou podle průzkumu způsobilo hlavně slabší euro.

V Severní Americe je nejdražším městem New York, který figuruje na desátém místě, dále pak Los Angeles (29. místo) a San Francisco (34. místo). Díky silné měně naopak postoupila vpřed čínská města - Honkong je čtvrtý, Peking čtrnáctý a Šanghaj dvacátá.

Nejlevnějším ze sledovaných měst je Asunción, hlavní město Paraguaye. "Je zajímavé, že rok od roku nyní vidíme větší kolísání těchto pořadí, než tomu bývalo dříve," uvedla Rebecca Powersová z Mercer Human Resource Consulting. "Investice a příliv kapitálu a byznysu do rozvojových zemí je činí o něco dražšími," dodala.

Společnosti tak budou pravděpodobně muset svým pracovníkům, které vysílají do zahraničí, platit víc na kompenzacích, budou-li si je chtít udržet. Mohlo by to také vést k tomu, že se budou snažit více využívat práce místních lidí, aby snížily náklady spojené s přemísťováním zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK