Ruzyně překonala rok starý rekord v počtu letů za den

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Pražské letiště minulý týden překonalo rok starý rekord v počtu vzletů a přistání letadel za jeden den. Ve čtvrtek jich Ruzyně zaznamenala 628. Proti dosavadnímu rekordu z loňského června je to růst o deset procent, řekla ředitelka komunikace letiště Veronika Sedláčková.

Mezi osmou a devátou ráno minulý čtvrtek letiště dokonce odbavilo 50 letadel na vzletu nebo přistání za 60 minut. Deklarované hodinové maximum, které je letiště za běžných podmínek schopno zvládat, je přitom 40 vzletů a přistání.

Růst provozu je ale spojen s hlukem nad obcemi v ose dráhy. Současným nejzatíženějším obcím především Horoměřicím ulehčí až výstavba nové vzletové dráhy souběžné s tou současnou. Hotova má být v roce 2010 a stát má pět až sedm miliard korun. Proti ní ale protestují občané Nebušic, které budou ležet v její ose přiblížení. Výstavba nové ranveje ale na minimum omezí využívání současné vedlejší dráhy, na kterou se letadla přibližují přes město a hlukem tak zatěžují oblasti, v nichž žije přes 150.000 lidí. Praha včetně městské části Praha 6 proto stavbu třetí ranveje podporuje.

Ruzyně se do té doby snaží co nejvhodněji plánovat časy pro odbavení letadel tak, aby současnou kapacitu svého dráhového systému využila na maximum, řekl Sedláčková.

Provoz na Ruzyni neustále roste, i když růstu jako loni přesahujícího 30 procent již letos letiště nedosahuje. Přesto například v květnu letiště odbavilo přes milion cestujících a tuto magickou hranici tak překročilo o měsíc dříve než loni. V květnu se počet odbavených pasažérů meziročně zvýšil o 7,6 procenta. Za prvních pět měsíců letošního roku využily Ruzyni skoro čtyři miliony cestujících, to je o čtvrt milionu víc než vloni ve stejném období.

V létě nabízí letiště spojení do osmi nových míst. Na mapě spojů z Ruzyně se objevily nově Basilej, Bilbao, Milán-Linate, Neapol, Nice, Oděsa, Paříž-Orly a od července zahájí lety do Voroněže dopravce Polet. Novinkou jsou od června nízkonákladové lety SkyEurope do chorvatského Splitu a Dubrovníku.

Pro pražské letiště je podle Sedláčkové velmi důležitý i rozvoj dálkové dopravy. Díky ní totiž přibývá cestujících, kteří českou metropoli využívají jako přestupní bod pro let do vzdálenějších destinací. Novinkou v dálkových letech bude spojení z Ruzyně do Japonska, které zatím na nepravidelné bázi nabídne společnost Japan Airlines. Korean Air zase na léto zvýšil frekvenci spojení s Jižní Koreou ze tří na čtyři dny v týdnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK