Po slibném začátku koruna vůči euru mírně ztrácí na 28,51 Kč/EUR

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Česká měna zahájila týden posílením až na 28,43 Kč/EUR. V 10:45 se ale obchodovala slabší než v pátek, a to za 28,51 Kč/EUR. Proti dolaru koruna posiluje na 22,68 Kč/USD. Koruna při absenci domácích dat kopíruje vývoj v celém regionu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Na korunu mohou pozitivně působit očekávání, že se zvýšení sazeb ČNB přibližuje. Naopak přítěží je region a situaci rozviřují události na turecké liře i dalších měnách rozvíjejících se trhů," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance bude koruna sledovat nejen okolní trhy, ale i politiku. "Politiky představená smlouva bude nejspíše na některé spekulanty působit pozitivně, protože ukazuje posun. Většinu investorů nechá ale v klidu, protože zatím není jasné, jak by koalice mohla získat podporu v poslanecké sněmovně," uvedl.

Dolar ještě ráno obchodoval u hranice 1,2500 USD/EUR, následně se ale propadl na 1,2570 USD/EUR. Důležitým faktorem pro dolar jsou podle Vlka očekávání o dalším vývoji sazeb americké centrální banky. "Trh počítá s jejich růstem tento týden a spekuluje o dalším možném zvyšování. Dolaru také v minulých dnech pomohlo oslabování měn rozvíjejících se zemí," uvedl. Negativní vliv na dolar měl zásah turecké centrální banky, která v neděli na mimořádném zasedání zvýšila úrokové sazby o 225 bazických bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK