Pojišťovny evidují po bouřkách tisíce škod za desítky milionů

26.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Bouřky, krupobití a přívalové deště způsobily klientům domácích pojišťoven v minulém týdnu tisícovky škod za celkem desítky milionů korun. Nejvíce postiženou oblastí republiky byly východní Čechy, odkud byly hlášeny tři čtvrtiny pojistných událostí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

Česká pojišťovna nyní eviduje z celé republiky tisíc škod z následků bouřek a krupobití z 21. a 22. června a další pojistné události ještě v hlášeních průběžně přibývají. "Škody předběžně odhadujeme na dvě desítky milionů korun," řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa registruje zhruba 200 škod způsobených nejvíce záplavou. Některé škody zapříčinila také bouřka a krupobití. Celkové škody budou podle mluvčího pojišťovny Marka Vícha do 15 milionů korun. ČSOB Pojišťovna k dnešnímu dni eviduje asi 100 škod, které jsou vesměs z Pardubicka. Většinou jde o vytopené sklepy, v řádech tisíců až desetitisíců korun na pojistnou událost, podotkla mluvčí společnosti Kateřina Hamerská.

Allianz po přívalových deštích a krupobití zaznamenala přes 400 škod za zhruba 25 milionů Kč. Většinou to jsou zaplavené domy nebo poškozené střechy. "Klienti nám ale postupně hlásí také poškození automobilů. Poškozených automobilů je prozatím několik desítek," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Další škody budou klienti hlásit teprve v průběhu tohoto týdne, takže celkové škody prý mohou ještě podstatně narůstat.

Nejvíce bylo postiženo Pardubicko, odkud je hlášeno téměř 600 škod a Chrudimsko se 120 škodami, upozornil Bálek. Východní Čechy byly podle něj se 75 procenty všech škod vůbec nejpostiženějším regionem republiky. O zbytek se podělily moravské okresy Břeclav, Brno-město, Vyškov a středočeské Kolín, Mělník a Praha-východ a západ, poznamenal mluvčí ČP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK