Celková důvěra v ekonomiku v červnu nejvyšší od ledna 1998

27.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Celková důvěra v ekonomiku se v červnu zvýšila proti květnu o 1,5 bodu a stoupla tak na nejvyšší hodnotu od ledna 1998. V meziročním srovnání byla vyšší o 7,2 bodu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Saldo podnikatelského indikátoru se proti předchozímu měsíci zvýšilo o 2,2 bodu a dosáhlo nejvyšší hodnoty od února 1993. Meziročně vzrostlo o 8,6 bodu. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů sice meziměsíčně kleslo o 1,4 bodu, meziročně je však o 1,6 bodu vyšší.

Ze statistického šetření mezi spotřebiteli v červnu vyplynulo, že domácnosti na rozdíl od příznivého hodnocení v minulém měsíci očekávají jak zhoršení celkové ekonomické situace, tak i svých financí. Oproti minulému měsíci se o 2,7 bodu zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil o 1,8 bodu.

Naproti tomu příznivé hodnocení současné ekonomické situace pokračuje v průmyslu, ve stavebnictví, v obchodě i ve vybraných službách.

V průmyslu očekávají respondenti v příštích třech měsících ve srovnání se současností zrychlení výrobní činnosti a růst zaměstnanosti. Zlepšení své ekonomické situace očekávají v příštích třech i šesti měsících.

Ve stavebnictví předpokládají respondenti pro příští tři měsíce stabilizovaný vývoj počtu zaměstnanců i stavební činnosti. Převážně počítají s neměnností cen. Práci mají stavební firmy zajištěnu na 9,7 měsíce dopředu.

V obchodu očekávají respondenti příznivý vývoj ekonomické situace pro příštích šest měsíců. Zásoby se v červnu podle jejich mínění nezměnily. Většina očekává stabilizovaný vývoj počtu zaměstnanců, prodejní ceny by se neměly zvyšovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK