Domácí produkce cukru v roce 2006/07 klesne dle odhadů o čtvrtinu

27.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Zhruba o čtvrtinu klesne podle odhadů domácí produkce cukru v roce 2006/07 datujícím se od 1. července. V Evropské unii totiž začne platit reforma cukerního pořádku, přinášející postupné snižování cen cukru a cukrovky, omezení exportu a v prvním roce i seškrtání výrobních kvót. V roce 2005/06 se v Česku vyrobilo zhruba 560.000 tun cukru, v nadcházející sezoně to může být 420.000 až 430.000 tun, řekl ČTK předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. Výraznější snižování cen cukru výrobci v nadcházející sezoně neočekávají.

Zásadní vliv na objem produkce budou mít exportní omezení. Od roku 2006/07 už nebudou mít cukrovary limit výroby pro evropský trh (kvóta A) a limit pro dotovaný export (kvóta B), ale jen jednu sloučenou kvótu pro dodávky na trh EU. Na vývoz se budou vypisovat zvláštní tendry, celkový roční objem prodejů mimo EU ale mnohonásobně klesne. Podle Reinbergra mělo Česko exportní kvótu jen ve výši tří procent z celkové národní kvóty 455.000 tun, takže tato změna není takovou ranou. Mnohem větší dopad bude mít konec nedotovaného vývozu cukru nad přidělenou kvótu na trhy mimo EU. Česko totiž v rámci posledních pěti let v průměru vyváželo zhruba 100.000 tun cukru ročně.

EU se také rozhodla kvůli hrozícímu přebytku cukru v sezoně 2006/07 výrobní limity členských zemí jednorázově zkrátit. Pro ČR to znamená snížení kvóty ze 455.000 tun na 411.332 tun, tedy na objem zhruba kryjící domácí potřebu. Objem nad toto množství musí být využit pro nepotravinářské účely, nebo musí cukrovar o nadvýrobu snížit produkci v dalším roce.

Opatření reformy se již projevily na plochách cukrovky. Z loňských 65.000 hektarů klesnou zhruba na 60.000 hektarů. Na výrobu cukru v rámci kvóty ale půjde řepa jen z 52.000 ha, zbytek se využije na produkci biolihu a technického cukru.

Reforma dále počítá s tím, že zaručené ceny cukru, který je v EU mnohem dražší než na světových trzích, klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny. Obor tak má být vystaven větší konkurenci s tím, že ti slabší jej opustí.

Unií stanovovaná cena cukru se bude postupně snižovat z 18 na zhruba 12 korun za kilogram. Především se změní z intervenční, za níž mohly cukrovary prodat unii, pokud neuspěly na trhu, na tzv. referenční, bez faktického dopadu na trh, uvedl Reinbergr.

Neočekává však, že by ceny cukru v roce 2006/07 výrazněji klesly, protože výrobci musí vedle vlastních nákladů a minimální ceny pro pěstitele odvádět nemalé náhrady do restrukturalizačního fondu, z nějž unie vyplatí náhrady odcházejícím cukrovarům. Také podle generálního ředitele Moravskoslezských cukrovarů Stanislava Toboly by se ceny, za něž prodávají zpracovatelé, neměly výrazně měnit do nové kampaně, začínající do září, ale zřejmě ani po ní.

Pěstitelům půjde za snižování ceny částečná kompenzace z unijních fondů. Zatímco loni dostávali od zpracovatelů v průměru zhruba 1200 korun za tunu cukrovky, letos bude minimální cena asi 900 korun plus zhruba 180 korun kompenzace z EU. V roce 2009/10 již dostanou jen asi 750 korun za tunu cukrovky, kompenzace se má naopak zvyšovat.

Podle předsedy Svazu pěstitelů cukrovky ČR Zdeňka Joudala bude osud pěstitelů do značné míry záviset na rozhodnutí státu, který má určitou volnost v tom, jak s částkou na kompenzace naloží. Pro sezonu 2006/2007 ministerstvo zemědělství rozhodlo použít na přímé náhrady poklesu cen řepy jen zhruba 19 milionů eur z přidělených 28 milionů, zbytek rozpustí v platbě na plochu všem zemědělcům. To se pěstitelům nelíbí, podle nich je třeba zachovat vyčleněné prostředky pro produkci cukrovky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK