HN: České firmy míří do Číny, čínské objevují český trh

28.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - České firmy míří stále více do Číny, kde vysoké tempo hospodářského růstu převažuje i nad problémy s plagiáty. A naopak stále více čínských firem začíná objevovat český trh. Výhodou pro ně je bezcelní pohyb zboží vyrobeného v Česku po celé Evropské unii. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.

Zahájit výrobu v Číně se rozhodla například firma Linet, která je výrobcem nemocničních lůžek. Její šéf Zbyněk Frolík oceňuje především vybavené průmyslové zóny. Již druhý rok vyrábí malá továrna u Šanghaje vany a sprchové kouty české firmy Ravak.

V Číně začala podnikat i jedna z nejsilnějších českých finančních skupin PPF. Ve spolupráci s místními partnery se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, životní pojištění a retailové bankovnictví.

S licencí jde do Číny také Škoda Auto. Výstavbu továrny u Šanghaje financuje mateřský Volkswagen, provoz bude řídit čínsko-německá společnost Shanghai Automotive Industry Corp. V příštím roce má továrna vyrobit 50 tisíc octavií, později se přidají i fabie a superby.

České firmy se však v Číně stále setkávají s problémy. Jedním z nich je česko-čínská dohoda o investicích, která nutí české firmy reinvestovat zisky vytvořené v Číně nebo neumožňuje ukončit obchod, pokud by jeho pokračování ohrozilo ekonomiku mateřské země. Problémem je také požadavek certifikovat výrobky podlé rozsáhlé místní normy, která je však k dispozici pouze v čínštině. Prodej navíc komplikují padělatelé, kteří výrobky kopírují.

Do Česka naopak míří řada čínských společností. Největší zahájenou čínskou investicí je továrna firmy Changhong Europe Electric za 660 milionů korun, která bude u Nymburka vyrábět plazmové obrazovky. Druhým největším čínským investorem je firma Shanghai Maling, která dnes zahájila v Hrobčicích u Bíliny výstavbu závodu na výrobu masových konzerv za 220 milionů korun.

Ještě letos by mohla šanghajská loděnice Hudong - Zhonghua Shipbuilding Group, která je třetím největším výrobcem lodí na světě, vstoupit do Českých loděnic v Děčíně. Čínská investice až 1,3 miliardy korun by mohla zvýšit kapacitu děčínské firmy na dvojnásobek. Jednání však stále ještě nemají konečný výsledek.

Počet čínských investorů by se do budoucna mohl výrazně zvýšit. Podle čínských představitelů by k tomu však měla přispět i česká vláda. Číňané potřebují větší vstřícnost a investiční podmínky. Dále postrádají více informací o investičních příležitostech a stěžují si na pomalý postup českých úřadů při vyřizování potřebných povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK