Japonské akcie klesly kvůli Bridgestone o dvě procenta

28.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. června (ČTK) - Japonská akciová burza ztratila téměř dvě procenta, zejména pod tlakem propadu akcií pneumatikářské skupiny Bridgestone. Její odhad sníženého zisku kvůli zvýšeným nákladům na suroviny srazil dolů i akcie konkurenčních výrobců a chemických firem. Devizový trh byl bez větších pohybů a čekal na čtvrteční rozhodnutí o úrocích v USA.

Tokijský index Nikkei v závěru klesl o 1,88 procenta na 14.886,11 bodu. Byl to nejhlubší denní pokles za poslední dva týdny.

Firma Bridgestone snížila kvůli zvýšeným nákladům na kaučuk, ropu a další suroviny odhad svého zisku pro tento rok o 35 procent. Její akcie tak klesly o více než čtyři procenta a strhly sebou i ostatní tituly ze sektoru gumárenství a chemie.

Dalším zdrojem slabosti trhu byly akcie Takeda Pharmaceutical, které klesly po zprávě, že firma dostala nařízeno zaplatit dodatečné daně. Oslabily i akcie firem, které v posledních dnech rostly, zejména oceláren Nippon Steel. Zčásti to bylo ovlivněno oslabením na americkém trhu v obavách z růstu úrokových sazeb.

Dolar na devizovém trhu zůstával v blízkosti dvouměsíčního maxima vůči jenu. Obchodníci čekají s novými tahy na výsledek zasedání amerického Fedu. Od něj se čeká další zvýšení základní sazby o čtvrt procenta na 5,25 procenta, ale především se bude sledovat, co centrální banka naznačí ohledně dalšího vývoje úroků.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně stoupl na 1,2571 USD z úterního závěru 1,2581 USD. Vůči jenu zůstal beze změny na 116,26 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK