Likvidátor HPH věří ve vrácení 1,7 miliardy Kč do společnosti

28.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál věří, že se brzy podaří vrátit do společnosti zhruba 1,7 miliardy korun, které byly zablokovány v ČR a v dalších devíti zemích. Tyto peníze byly podle něj z holdingu vyvedeny osobami spojenými se zakladatelem harvardských fondů Viktorem Koženým a jejich bývalým šéfem představenstva Borisem Vostrým. Na výplatu peněz čeká roky čtvrt milionu akcionářů, jež svěřili peníze původním harvardským fondům.

Častorál podal v minulých měsících kvůli vyvedení majetku z HPH trestní oznámení generálním prokurátorům na Kypru, Kajmanských ostrovech, Bermudách, v Belize, Lucembursku, Lichtenštejnsku, Kanadě, Britských panenských ostrovech a na Slovensku. Tyto země podle něj podepsaly s Českem úmluvu na boj proti praní špinavých peněz. "Smutné je, že se nedaří zablokovat rozsáhlý Koženého a Vostrého majetek v Česku," podotkl.

Častorál podle svých slov usiluje o navrácení zablokovaných i dalších peněz do HPH. "Zahájili jsme rozsáhlou ofenzivu a chceme všechny vyvedené prostředky vrátit do České republiky," uvedl. Dříve v této souvislosti hovořil až o 33 miliardách Kč. Likvidátor doufá, že aktivnější bude i česká policie. Šéf představenstva HPH Karel Staněk je nespokojený s postupem českých státních orgánů při vracení majetku holdingu. "Je zde nechuť a nevůle rozkrádání HPH rozšifrovat," prohlásil.

Častorál upozornil na to, že vyšetřování Koženého a Vostrého činů do roku 1997 speciálním útvarem bylo uzavřeno a státní zastupitelství připravuje žaloby vůči oběma osobám. Historie harvardských fondů ale podle něj pokračuje až do současnosti. "Tyto problémy ale řešily jiné útvary a tady nejsme spokojeni," poznamenal.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provázela řada právních sporů. Soudy však nedávno zamítly rozhodnutí valných hromad, které před několika lety schválily vystoupení HPH z likvidace. Stejně tak soud zamítl i prohlášení konkurzu na majetek holdingu.

Kožený, který je v Česku stíhán jako uprchlý, byl loni v říjnu na Bahamách zatčen. Tamní soud minulý týden rozhodl o jeho vydání do Spojených států kvůli obvinění z korupce v Ázerbájdžánu. V Česku je Kožený spolu s Vostrým stíhán jako uprchlý za to, že v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z harvardských fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK