V tendru o dluh Setuzy zůstali tři zájemci, nejvíc nabízí PPF

28.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Tři zájemci zůstali v tendru na prodej čtyřmiliardové pohledávky za společností Setuza. Nejvíce, 815 milionů korun, nabídla AB Credit, patřící do skupiny PPF. Druhou největší sumu, 763 milionů korun, je za pohledávku ochotna zaplatit Eagle Crest ze skupiny podílející se na financování Setuzy. Třetí v pořadí je s nabídkou 702 milionů korun Campaspol, společný podnik německé společnosti Campa a české Spolchemie. Vyplývá to z informací, které dnes po jednání vlády sdělil novinářům ministr zemědělství Jan Mládek.

Rozhodujícím kritériem tendru je právě nabídnutá cena a zájemce musel nabídnout nejméně 650 milionů Kč. "Dvě z pěti firem, které se přihlásily, byly vyřazeny. Arca Capital Bohemia nepředložila návrh smlouvy ani nabídku a BN-real nesplnila v několika bodech podmínky soutěže," uvedl Mládek. PPF vstoupila do hry o předního českého výrobce olejů a biopaliv počátkem roku, když PPF Investments získala přednostní právo na koupi Českého oleje, majoritního vlastníka Setuzy.

Ministr dnes podle svých slov vládě doporučil nepřijímat žádné rozhodnutí, především vzhledem k jejímu končícímu mandátu. Kabinet tedy uložil ministrovi zemědělství předložit návrh na rozhodnutí v této záležitosti do 30 dnů. Mládek předpokládá, že tak učiní jeho nástupce. Vláda má na rozhodnutí dle stanovených podmínek 30 dnů od minulé středy, kdy vypršel termín pro podávání nabídek. Podle Mládka tak věc nesnese většího odkladu a je třeba buď vybrat vítěze nebo tendr zrušit, což podmínky také umožňují.

PGRLF koupil pohledávku za Setuzou od České konsolidační agentury letos v únoru za 465 milionů korun. Převod byl základem plánu, podle nějž měl stát pomocí pohledávky opět získat v potravinářské firmě vliv. O ten přišel stát loni na podzim, kdy byl PGRLF nucen 38,3 procenta akcií firmy převést na společnost Český olej, ovládanou skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Transakce se uskutečnila na základě utajené opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Český olej ještě další akcie přikoupil a zvedl podíl v potravinářské firmě z předchozích 49,9 procenta na více než 90 procent. Státu zbyla čtyřmiliardová pohledávka. Setuza ji ale neuznává a o platnost dluhu se vedou soudní spory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK