Americké akcie dopoledne díky výhledu růstu zisků posílily

29.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posílily díky výhledu růstu zisků společností, který zahnal i obavy z dalšího zvýšení úrokových sazeb v USA. Nejlépe se vedlo firmám, jejichž výkon je úzce spjat s vývojem ekonomických cyklů, jako výrobce těžké techniky Caterpillar a průmyslová firma 3M. Drahá ropa vytáhla vzhůru také ropné společnosti.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index průmyslových akcií zpevnil o 0,74 procenta na 11.055 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu stoupl o 0,8 procenta na 2129 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí ještě o něco rychleji, než se dosud myslelo, a potvrdila nejrychlejší tempo za posledního dva a půl roku. Hrubý domácí produkt se podle dnešních konečných údajů zvýšil v celoročním přepočtu o 5,6 procenta, více než trojnásobným tempem ve srovnání s koncem loňského roku. Podle analytiků silný růst nahrává dalšímu zlepšení hospodaření společností.

Americká centrální banka (Fed) dnes rozhodne o úrokových sazbách. Všeobecně se očekává, že úroky stoupnou o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta a investoři počítají s dalším zvýšením i v srpnu. Investoři budou pozorně studovat hlavně doprovodné prohlášení Fedu, které by mohlo naznačit, kdy banka zvyšování sazeb ukončí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK