USA zvýšily úrok na 5,25 procenta

29.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. června (ČTK) - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dnes podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o další čtvrtinu procentního bodu na 5,25 procenta, nové maximum za více než pět let. Fed uvedl, že po 17 zvýšeních za poslední dva roky ještě inflační rizika neustoupila, takže se úroky možná dále zvýší. Konstatoval však také zmírnění ekonomického růstu, a to podle analytiků naznačilo, že brzy by se mohlo zvyšování úroků zastavit.

Fed začal se zvyšováním sazeb přesně před dvěma roky z tehdejšího 46letého minima 1,0 procenta. Dnešní krok se všeobecně očekával, protože vedení banky v čele s předsedou rady guvernérů Benem Bernankem jej po květnových údajích o zvýšené inflaci intenzivně naznačovalo.

Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC) rozhodl o zvýšení úroků jednomyslně. V pozorně sledovaném doprovodném sdělení uvedl, že "ke zvládnutí inflačních rizik možná ještě bude nutné určité další přitvrzení politiky", že však možná bude stačit oslabení ekonomiky. "Určitá inflační rizika přetrvávají, třebaže je pravděpodobné, že zmírnění ekonomického růstu by je mělo pomoci omezit," uvedl FOMC.

Podle analytiků se proti předešlému zasedání podoba sdělení poněkud zmírnila. "Je to komentář, který říká, že další zvyšování sazeb bude záviset na inflaci a růstu ekonomiky, což nijak neřeší otázku, co udělají v srpnu," řekl agentuře Reuters analytik Andrew Busch z firmy Harris Nesbitt.

Devizový trh pochopil sdělení jako náznak, že pravděpodobnost zvýšení sazeb na následujícím srpnovém zasedání se snížila. Kurz dolaru tak klesl a euro k němu stouplo nad 1,26 USD z předchozích asi 1,2530 USD.

Některé nedávné údaje naznačily zvyšování cenových tlaků v USA, zejména pod vlivem vysokých cen energií. Také ekonomika až dosud rostla rychle - podle dnešních údajů se její výkon za první čtvrtletí zvýšil o 5,6 procenta. Avšak v tomto čtvrtletí již ekonomové očekávají zřetelné zpomalení, což by mělo zmírnit i inflační rizika.

Základní sazba je úrok, s nímž si banky půjčují peníze mezi sebou a je hlavním nástrojem Fedu na ovlivňování hospodářské aktivity. Úkolem Fedu je nyní zvýšit sazby dostatečně na to, aby zmírnil inflaci, ale zároveň jen do té míry, aby to nebrzdilo ekonomiku.

Většina analytiků stále ještě čeká, že Fed zvýší sazbu i v srpnu, tedy poosmnácté. Podle některých ekonomů však již ekonomika v posledních měsících z rychlého tempa prvního čtvrtletí zpomalila dostatečně na to, aby přitvrzování sazeb mohlo přestat. Zároveň se ale poukazuje na zrychlení některých inflačních ukazatelů a vyslovují se pochybnosti o protiinflační rozhodnosti Bernankeho a jeho týmu. To podle pozorovatelů naopak Fed nutí, aby raději "přestřelil" než "nedostřelil".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK