Mezi firmami roste poptávka po "dočasných" zaměstnancích

30.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Lidi, kteří si hledají zaměstnání, by nemělo překvapit, pokud jim agentura nabídne časově omezenou práci nebo je pošle k budoucímu zaměstnavateli na zkoušku. Z ankety mezi personálními agenturami vyplývá, že stoupá nabídka zkrácených úvazků a dočasných pracovních míst, jako jsou záskoky za rodičovskou dovolenou nebo výpomoc v době výrobních špiček.

Novým trendem je i možnost, že si zaměstnavatel vyzkouší vybraného pracovníka v praxi ještě předtím, než ho přijme do trvalého poměru. Poptávku po zaměstnancích ale ovlivňuje především struktura přicházejících investorů.

"Systém zaměstnance na zkoušku je v cizině známý pod názvem try and hire. Velmi často se uplatňuje u dělnických pracovních pozic, ale nezřídka i u administrativních," říká Tomáš Žemla z agentury Index Nosluš. Podle Martina Štefánka, prezidenta Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) a generálního ředitele agentury Start, je ale tento způsob náboru pro zaměstnance nevýhodný. "Firmy tímhle způsobem natahují zkušební dobu," tvrdí. Tři měsíce zaměstnanec pracuje jako zaměstnanec agentury, a když ho firma převezme, nasadí na smlouvu další zkušební dobu.

Rostoucí zájem o vyhledávání zaměstnanců na různé typy zkrácených, vedlejších či jiných úvazků zaznamenali například v agentuře Grafton Recruitment. Podle jejího pracovníka Milana Nováka se takové úvazky pokrývají hlavně formou dočasného přidělení zaměstnanců ke klientovi, což je v poslední době hodně populární. "Původní myšlenkou dočasného přidělení je vykrývat takovým způsobem na přechodné období podnikové špičky, ale dnes je to často jinak. Vzhledem k nedostatku pracovní síly původně dočasní pracovníci pracují déle a často zůstávají na stálo," říká Štefánek.

V tom, na jaké pozice shánějí zaměstnavatelé vhodné uchazeče nejčastěji, se toho prý mnoho nemění. "V současné době se na nás stále častěji obracejí klienti s poptávkou na vyhledávání vhodných uchazečů na administrativní pozice jako jsou asistentky, recepční, referenti atd. S vývojem informačních technologií samozřejmě roste poptávka po zaměstnancích se zkušenostmi z této oblasti, ale i po odbornících jinak technicky zaměřených. Nejsnáze tedy najde práci člověk s praxí v technickém oboru, například ve strojírenství," shrnuje Marek Strieborný z agentury Axial.

"Poptávka po zaměstnancích roste s přílivem investic do naší země. Vytváří se nová pracovní místa, a to zejména v technických oborech, konkrétně automobilovém průmyslu. Zájem je o zaměstnance na všech úrovních od zkušených manažerů až po kvalifikované dělnické profese," uvádí Novák z Grafton Recruitment. Významnou roli hraje struktura investic v nabídce pracovních míst i podle Štefánka. Ten ale zároveň varuje, že s přílivem dalších investorů do země může nastat krize způsobená nedostatkem pracovní síly. Už dnes prý často nabídka pracovních míst převyšuje poptávku a některé firmy mají problémy najít vhodné zaměstnance. A to i tehdy, když od uchazečů nevyžadují žádnou praxi a sami si je vyškolují. Souvisí to i s tím, že Češi stále nejsou příliš ochotní se za prací stěhovat.

Podle údajů APPS funguje v ČR celkem 1367 personálních agentur. Pětice největších, mezi něž patří Trenkwalder Kappa people, Start, Adecco, Manpower a Grafton Recruitment, vykazuje roční obrat kolem 1,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK