Akcie v druhé polovině června otočily vývoj a dostaly se do zisku

30.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Akciový trh pražské burzy pokračoval v první polovině června v dramatickém propadu, ale v jeho druhé části veškeré ztráty vymazal. Poslední den v měsíci se dokonce dostal do plusu. Index PX tak díky silnému růstu v závěru měsíce nakonec přidal 2,72 procenta na 1390,4 bodu. Vyplývá to ze statistiky burzy.

Na trhu se počátkem června projevovaly ještě obavy zahraničních investorů z růstu úrokových sazeb, neboť vyšší hladiny mají obecně negativní vliv na hodnotu akcií. Propady akcií na počátku měsíce byly také podpořeny výsledkem voleb, které přinesly patovou situaci a relativně silnou levici, řekl ČTK analytik Patria Finance Tomáš Gatěk.

Česká burza od svého dna v polovině června vzrostla o více než 20 procent. Hlavním důvodem byl podle Petra Bártka z makléřské společnosti Cyrrus pozitivní vývoj v zahraničí. V USA byly sice ve čtvrtek podle očekávání zvýšeny úrokové sazby, ale komentáře americké centrální banky Fed a předchozí data o HDP a inflaci zvedly naděje na zastavení jejich růstu, dodal.

Králem června se staly akcie CME, které přidaly pět procent. Komerční banka vzrostla o 3,7 procenta, Český Telecom o 3,3 procenta, Philip Morris o 0,9 procenta a ČEZ o 0,3 procenta. Naopak Orco přes dobrý závěr ztratila 5,7 procenta, Unipetrol přišel o 4,2 procenta, Zentiva o procento a Erste Bank o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK