Paroubek: Schodek rozpočtu na rok 2007 může být kolem 60 mld. Kč.

02.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Konečný návrh státního rozpočtu na příští rok by podle premiéra Jiřího Paroubka mohl počítat se schodkem kolem 60 miliard korun. V první verzi rozpočtu, již bude v pondělí projednávat vláda, sice schodek činí zhruba 100 miliard korun, jednotlivá ministerstva ale ještě budou muset zredukovat své požadavky. Paroubek to dnes řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Loni stát hospodařil s deficitem 56,4 miliardy korun a letos by měl schodek činit 74,4 miliardy korun.

"Já si myslím, že by to (schodek kolem 60 miliard korun) mohlo být reálné. Ale berte to s jistou rezervou, přece jenom nejsem ministr financí, který zná mnohem více detailů nežli já," odpověděl dnes Paroubek na otázku moderátora, zda považuje za reálný schodek rozpočtu na příští rok kolem 60 miliard korun.

V první verzi rozpočtu na rok 2007 podle Paroubka vychází schodek na zhruba 100 miliard korun. "Je to tak. Je to tak ale každý rok, takže to není situace, která by byla nezvyklá," uvedl Paroubek. Dodal, že v pondělí bude o státním rozpočtu na příští rok jednat vláda a jednotliví ministři by poté měli snížit své nároky na rozpočet, aby schodek odpovídal programu přistoupení ČR k euru. "Rozhodně to (schodek) bude mnohem, mnohem nižší nežli to číslo někde kolem těch 100 miliard," uvedl Paroubek. Zároveň dnes řekl, že jeho vláda v pondělí zřejmě nepodá ohlášenou demisi.

O konečné podobě státního rozpočtu by ale měla rozhodnout nová vláda, která by podle Paroubka mohla být sestavena v srpnu. "Myslím, že se to dá všechno (sestavení nové vlády) stihnout ještě v srpnu, je potřeba ale začít jednat," podotkl Paroubek.

Deficit rozpočtu zvyšují hlavně dodatečné sociální výdaje schválené ve sněmovně. Poslanci například schválili zdvojnásobení rodičovského příspěvku z 3800 na 7600 korun. Vedle toho se zvýšilo porodné z 8750 korun na 17.500 korun. Dohromady se náklady na tuto pomoc rodinám zvýší o téměř 14 miliard korun. Další tři miliardy bude stát podle odhadů zavedení příspěvků na zvýšení nájemného. Rozpočtový výpadek ale přinesou i změny v nemocenské a další miliardy bude stát reforma životního minima.

Podle konvergenčního programu, v němž vláda slibuje Evropské unii postupné kroky ve zlepšování kondice veřejných financí, by v roce 2007 měl být deficit státního rozpočtu pod hranicí 90 miliard korun, a to bez započtení mimořádných příjmů z privatizace či deblokace dluhů. Během přípravy rozpočtu se obvykle postupně snižují nároky jednotlivých resortů. Pokud se ale nepodaří schodek snížit, může být podle týdeníku Euro ohroženo zavedení společné evropské měny v Česku v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK