Průzkum E&Y: Společnosti z vyspělých zemí se bojí podvodů

02.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Společnosti z vyspělých zemí se podle průzkumu společnosti Ernst & Young věnovanému podnikatelské etice více obávají podvodů v rozvíjejících se ekonomikách než v zemích svého sídla. Řada z nich přitom nepodniká dostatečné kroky ke zmenšení takových rizik. Hrozba podvodů přiměla dokonce pětinu společností účastnících se průzkumu k rozhodnutí v rozvojových ekonomikách neinvestovat.

Téměř polovina dotázaných společností uvedla, že největší riziko na rozvíjejících trzích vidí v úplatkářství a dalších projevech korupce.

U firem z rozvinutých ekonomik, které mají s podvody osobní zkušenost, se podle průzkumu vyskytlo korupční jednání v 75 procentech buď přímo v zemi, kde daná společnost sídlí, nebo v některém jiném ekonomicky rozvinutém státě. Přesto více než polovina respondentů uvedla, že výskyt podvodu je pravděpodobnější v jejich dceřiných společnostech sídlících v rozvíjejících se ekonomikách.

Mezi manažery působícími v rozvíjejících se ekonomikách jsou obavy ještě větší. Celkem 86 procent z nich je přesvědčeno, že podvody jsou tam pravděpodobnější než v rozvinutých státech.

"Tento rozpor mezi fakty a vnímáním ukazuje na to, že přísné etické zásady uplatňované mateřskými společnostmi, se v jejich zahraničních dceřiných společnostech v rozvíjejících se ekonomikách zatím nepodařilo prosadit," uvedl Markus Lohmeier ze společnosti Ernst & Young.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že společnosti vstupující na nové trhy bez analýzy rizik podvodů nemají žádné formální etické zásady. "U společností, které mají etické zásady pro boj proti podvodům, je třikrát pravděpodobnější, že podvody při vstupu na nové trhy zohlední," uvádí průzkum. Přitom kvůli riziku podvodu upouštějí od investic do rozvíjejících ekonomik právě společnosti s globálními etickými zásadami.

Průzkum rizika podvodů v rozvíjejících se ekonomikách proběhl od února do dubna 2006 v 19 zemích, z toho osm jich bylo hodnoceno jako rozvíjející. V rámci průzkumu bylo provedeno 586 telefonických rozhovorů s představiteli vrcholového managementu velkých společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK