Euro: MF se snaží dokončit tendry na státní pokladnu

03.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Ministerstvo financí se v době předávání vlády snaží uzavřít pět výběrových řízení na dodávky systémů pro vznikající státní pokladnu. Lhůta pro podání nabídek na první fázi vybudování systému státní pokladny (systém školení pro státní pokladnu) je stanovena na 17. července. Součet předpokládaných cen přesahuje 25 milionů korun, napsal server Euro OnLine.

O šest dní dříve vyprší lhůta pro účast v tendru na vytvoření zadávací dokumentace pro dodavatele rozpočtového systému. Manažera celého projektu první fáze státní pokladny již ministerstvo vybralo. Stala se jím společnost Per Partes, druhá v pořadí BDO však podala námitku. Jelikož předpokládá, že ji ministerstvo zamítne, je rozhodnuta dát podnět k šetření tendru antimonopolnímu úřadu, napsal server.

Tendr se tedy uskuteční rok a půl po usnesení kabinetu. Vláda totiž odsouhlasila vznik pokladny v únoru loňského roku. "Neobvyklé však je, že od té doby se nic nedělo a k tendrům ministerstvo přistoupilo až v době voleb do sněmovny," uvedlo Euro OnLine.

Na konci června rovněž ministerstvo u vybraných firem podle serveru zjišťovalo nabídky na softwarovou platformu pro modelování rozpočtových procesů a na svém webu zveřejnilo tendr na marketingový průzkum týkající se projektu.

Vysvětlením, proč ministerstvo spěchá a kontrakty chce uzavřít ještě před tím, než se nová vláda ujme ministerstva, může být podle serveru postoj ODS ke státní pokladně. ODS totiž s vytvořením centrálního účtu nesouhlasí. "Jeví se mi to jako nepodstatná, banální a technická změna," řekl Euru stínový ministr financí Vlastimil Tlustý v době, kdy vláda její vytvoření schválila.

Státní pokladna má být v podstatě centrální řízení státních financí, fungovat má pod ministerstvem financí, jehož pravomoci tím výrazně vzrostou. Bude mít pod kontrolou veškeré prostředky státního rozpočtu, které budou vedeny na jediném účtu u České národní banky.

Objem prostředků, které stát vítězům uvedených výběrových řízení vyplatí, dosahuje zatím desítek milionů korun. Ve hře jsou však podle Eura miliardy. Kdyby se realizoval celý systém centrálního řízení státních financí, zaplatí za to stát přibližně 3,5 miliardy korun, napsal týdeník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK