Americké akcie v pondělní zkrácené seanci vzrostly

04.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. července (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích v pondělí zpevňovaly a těsně před koncem obchodování jejich růst ještě zesílil. Seance však byla kvůli dnešnímu svátku Dne nezávislosti zkrácená a končila už ve 13:00 tamního času (19:00 SELČ). Na devizovém trhu dál oslaboval kurz dolaru.

Dow Jonesův index vzrostl o 77,80 bodu a den uzavřel vyšší o 0,70 procenta na 11.228,02 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,79 procenta na 1280,19 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,84 procenta na 2190,43 bodu.

Objem obchodů byl velmi slabý, protože řada makléřů měla volno. Obecně ale na trhu převládá názor, že ekonomika zvolňuje tempo, takže tlak na růst cenové hladiny by měl zvolna ochabovat. Americká centrální banka by tedy měla mít možnost udělat v cyklu zvyšování úrokových sazeb pauzu. Podpořila by tak hlavně akcie bank a dalších institucí, které jsou citlivé na měny v úrokových sazbách.

V pondělí zamířily vzhůru například akcie finančního ústavu Citigroup, kde investoři sázejí právě na přínos zastavení růstu sazeb. Nová statistika navíc ukázala, že aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v červnu mírně polevila, přestože se mezi analytiky čekal růst. Objevil se tak další důkaz ochabování hospodářského růstu.

"V zásadě jde o to, že se každý snaží hledat optimální ekonomická čísla. Tedy aby ekonomika nebyla ani silná ani slabá. Přesně to jsme dostali a já bych řekl, že máme důvod k optimismu," podotkl ředitel akciových obchodů ve společnosti Nollenberger Capital Partners Todd Clark. Zrychlení růstu cen akcií je toho podle něj dokladem.

Na devizovém trhu klesal kurz dolaru a velká většina obchodníků po nové statistice věří, že s dalším růstem úrokových sazeb už v USA příliš počítat nelze. Zaměřují se proto na jiné měny, kde se s růstem úroků počítat dá. To je případ eura a zřejmě i japonského jenu, kde by mohla japonská centrální banka zahájit zvyšování sazeb už tento měsíc.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2794 USD a dále tak oslabil z předchozích 1,2787 USD, kde byl v pátek večer. Na paritě s japonským jenem ale mírně zpevnil na 114,82 ze 114,43 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 146,89 z předchozího kurzu 146,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK