Odboráři z automobilky Hyundai budou pokračovat ve stávkách

04.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 4. července (ČTK) - Odborově organizovaní zaměstnanci největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor opět prodloužili částečné stávky za zvýšení mezd. Oznámil to odborový svaz. Odboráři nyní hodlají stávkovat až do příštího pondělí. V uplynulých šesti pracovních dnech přišla firma kvůli stávkám o produkci v hodnotě 262,8 miliardy wonů (6,2 miliardy Kč).

"Společnost během dnešních jednání neučinila žádné plodné návrhy," prohlásil mluvčí odborářů, kteří představují zhruba 80 procent domácí pracovní síly automobilky Hyundai. "Řekli, že firma je v obtížné situaci, a nepředložili žádný mzdový protinávrh," dodal. Upozornil, že rozhovory s vedením budou během stávek pokračovat.

Odboráři požadují zvýšení základní mzdy o 9,1 procenta, vyšší příplatky a lepší pracovní podmínky. Loni se odborům podařilo přimět automobilku Hyundai i její dceřinou firmu Kia Motors ke zvýšení mezd o 6,9 procenta. Odboráři z Hyundai stávkovali v uplynulých 18 letech kvůli mzdám téměř každoročně.

Hyundai se nyní potýká se silnou domácí měnou, stoupajícími cenami surovin a korupčním skandálem. Šéf automobilky Čong Mong-ku byl minulý týden na kauci propuštěn z vazby, kde pobýval dva měsíce pro obvinění z vytváření tajných fondů k uplácení vlivných úředníků. Jeho propuštění by mělo opět oživit pozastavené přípravy nových investic, včetně výstavby závodu v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK