Irský rozpočet v pololetí vytvořil přebytek 880 milionů eur

04.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 4. července (ČTK) - Rozpočet Irska se v prvním pololetí uzavřel s přebytkem 880 milionů eur, když ve stejném období minulého roku skončil deficitem 594 milionů. Uvedlo to irské ministerstvo financí. Podle některých ekonomů bude přebytkový i rozpočet za celý letošní rok a ministr financí Brian Cowen bude mít díky tomu silnou pozici před všeobecnými volbami, které se uskuteční v příštím roce.

V rozpočtu se projevily vyšší příjmy irské vlády z vybraných daní. Tyto příjmy letos v první polovině roku dosáhly téměř 19,6 miliardy eur proti 17,2 miliardy z loňského prvního pololetí. "Celoroční daňová předpověď počítá se zvýšením o 2,4 miliardy eur, a tak se stalo že se cíl splnil s šestiměsíční rezervou," uvedla analytička makléřské společnosti Davy.

Samo ministerstvo financí uvedlo, že nárůst daňových příjmů o 13,6 procenta předčil plánované zvýšení o 7,9 procenta, s nímž počítal rozpočet. Vzrostly zejména daně z příjmů korporací, z majetku a kapitálových transakcí.

Loni irská vláda odhadovala celoroční rozpočtový deficit na 2,9 miliardy eur, ale nakonec dosáhl jen 499 milionů eur díky rostoucí ekonomice a boomu na trhu s nemovitostmi.

Díky silným daňovým příjmům analytici stabilně upravují směrem nahoru celoroční výhled bilance irských financí. "Myslíme si teď, že je jasná šance, že vláda na konci roku vykáže přebytek 500 milionů eur či vyšší," uvedl hlavní ekonom makléřské firmy Bloxham.

Ještě minulý měsíc ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali celoroční schodek rozpočtu na 800 milionů eur a v lednovém průzkumu tipovali letošní deficit na 2,55 miliardy eur.

Díky silné rozpočtové pozici nebude vláda pod tlakenm, aby letos vydávala nové obligace, míní někteří analytici. Naposledy kabinet vydával obligace v říjnu minulého roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK