Cena ropy se vyšplhala na nové maximum 75,40 USD

05.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. července (ČTK) - Cena americké lehké ropy se vyšplhala na nové rekordní maximum 75,40 dolaru za barel poté, co byly odloženy rozhovory mezi Íránem a Evropskou unií o jaderném programu Teheránu. Rekord se posunul z dubnových 75,35 dolaru.

Íránská strana bez udání bližších podrobností odložila setkání vysokého představitele EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany s hlavním íránským vyjednávačem v otázce jaderné problematiky Alím Larídžáním. Schůzka se dnes měla konat v Bruselu.

Právě spor kolem íránského jaderného programu vedl v dubnu k nárůstu cen ropy na rekord. "Z hlediska trhu s ropou se intenzita této konfrontace nezměnila," prohlásil analytik Michael Wittner z investiční banky Calyon. "Nepřiblížili jsme se k vyřešení krize, nenastala však ani její eskalace," dodal.

K růstu cen dnes přispělo rovněž napětí po severokorejských raketových testech. Ty vyvolaly prudké reakce Spojených států, Ruska, Japonska a Jižní Koreje. Bílý dům Severní Koreu varoval před dalšími provokativními činy, jako jsou další zkoušky balistických raket, a upozornil, že Spojené státy podniknou všechna nezbytná opatření k ochraně sebe i spojenců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK