Ministerstvo financí zkušebně spustilo daňový portál

06.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Ministerstvo financí spustilo na svých internetových stránkách v ověřovacím provozu daňový portál. Ten má sloužit pro elektronickou komunikaci s daňovou správou a k získávání informací z daňového řízení. Informovalo o tom ministerstvo financí.

První nabízenou službou v rámci portálu je elektronické zpřístupnění informací o stavu vlastního osobního daňového účtu. Jde o informace, zda finanční úřad eviduje k určitému dni na osobním daňovém účtu nedoplatek, přeplatek nebo zda je tento účet vyrovnán.

"Podmínkou využití této služby je vlastnictví takzvaného kvalifikovaného certifikátu," uvedl Jaroslav Růžek z tiskového oddělení MF. Cena tohoto elektronického podpisu se pohybuje zhruba od 200 korun.

V rámci ověřovacího provozu bude podle MF Česká daňová správa reagovat na případné připomínky veřejnosti tak, aby nabízené služby v maximální míře splnily její očekávání.

Daňový portál je součástí širšího plánu MF zmodernizovat a zefektivnit výběr daní. Lidé a především firmy by v příštích letech měli k placení daní mnohem více podle plánu využívat internet. Pro firmy s určitou výší tržeb by dokonce placení daní elektronickou cestou mělo být za několik let povinné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK