Ruzyně si pohoršila v hodnocení kvality letišť

06.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Ruzyňské letiště si meziročně pohoršilo v hodnocení kvality světových letišť. Zatímco loni v mezinárodním žebříčku agentury Skytrax obsadila Praha v regionu východní Evropy první příčku, letos je třetí. Předstihlo ji Lipsko a Moskva - Damodědovo. Za sebou ale Praha nechala své konkurenty, jako jsou Varšava či Budapešť. Vyplývá to z žebříčku, který Skytrax zveřejnil na internetu.

Úroveň letišť v žebříčku hodnotí přímo cestující. Podle ředitelky komunikace pražského letiště Veroniky Sedláčkové je tak těžké soudit, proč první pozici Praha letos neobhájila. "Roli hrál jistě i fakt, že Ruzyně v loňském roce odbavila o mnoho více cestujících, než byla její plánovaná kapacita," dodala.

Halou pražského letiště prošlo rekordních 10,8 milionu cestujících, konstruována přitom byla teoreticky pro 6,5 milionu. Stísněné podmínky mohly podle Sedláčkové pasažéry při hodnocení ovlivnit. V lednu letošního roku Praha otevřela nový terminál. Odbavovací kapacita letiště se tak skokově zvýšila. Letos letiště očekává 11,5 milionu pasažérů.

V soutěži cestující hodnotí již 16 let letiště, ale také letecké společnosti a v posledních letech i letecké aliance na celém světě. Do žebříčku letišť dalo pro rok 2006 své hlasy 7,2 milionu cestujících z celého světa. Firma Skytrax Research, která žebříček sestavuje, je předním poradcem v oboru letectví.

Vůbec nejlepším letištěm na světě je podle žebříčku Singapore Changi Airport, následuje mezinárodní letiště v Hong Kongu, které zvítězilo loni. Třetí místo vybojoval Mnichov. V desítce nejkvalitnějších letišť světa se umístilo šest letišť z Asie a čtyři z Evropy. Žádné americké letiště do žebříčku nezasáhlo.

V celé Evropě bylo nejlepším letiště v Mnichově. V Severní Americe vyhrálo San Francisco, v Jižní Americe Buenos Aires, na Blízkém východě Dubaj, v Africe Kapské Město, v Austrálii Sydney a v Asii nejlepší letiště světa - Singapore. To je také vítězem žebříčku nejlepších tranzitních letišť světa. Nejlepší duty free nákupy jsou v Dubaji, nejlepší restaurace v Kodani a nejpřátelštější personál cestující najdou v Brisbane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK