HN: OMV a Benzina soupeří o český trh

07.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Dva nejsilnější hráči na středoevropském trhu pohonných hmot, rakouská OMV a polský PKN Orlen, chystají v Česku rozsáhlé investice v řádu stamilionů korun. Zatímco OMV chce po letošním ovládnutí tuzemských čerpacích stanic Aralu ještě více rozšířit doplňkové služby, PKN Orlen začne letos se zásadní modernizací stále ještě zaostalé Benziny, informují dnešní Hospodářské noviny s tím, že obě firmy považují český trh za rozhodující pro další rozvoj svého maloobchodního prodeje.

PKN Orlen, který v Polsku, Německu a Česku ovládá na 2700 čerpacích stanic, hodlá koncem léta zveřejnit novou strategii pro Benzinu, jejímž je vlastníkem. "Už nyní ale Poláci oznámili, že tradiční česká značka bude po vzoru polského trhu rozdělena na lacinější a prestižnější a na modernizaci dá vlastník do roku 2009 třiadvacet milionů eur (přes 640 milionů korun)," informují HN.

"Vedle toho jsme ale připraveni dát další peníze za případnou akvizici, pokud by nějaká síť pump byla v Česku k mání," doplnil šéf PKN Orlen Igor Chalupec. Ten podle deníku nedávno označil za ostudu, že mnoho stanic Benziny stále funguje tak, jako by se od roku 1989 nic nezměnilo.

Pro koncern OMV je Česká republika klíčovým trhem, řekl deníku šéf celého koncernu Gerhard Roiss. V Česku OMV nedávno rozšířila síť o 70 převzatých stanic Aralu, čímž zvýšila počet vlastních pump na 217. OMV působí s celkem 2400 pumpami ve 13 zemích Evropy.

Odborníci se podle HN shodují, že ztrátová a miliardami korun zadlužená Benzina nemá bez rychlé modernizace na trhu šance. Ale ani tak v prodaném množství lídra OMV snadno nedotáhne. Pumpy Benziny totiž stojí z velké části v méně lukrativních lokalitách, zatímco konkurenční a zejména nadnárodní řetězce jako OMV, Shell, ConocoPhillips či Agip těží z výhodných pozic u dálnic a ve velkých městech.

"V cenách pohonných hmot u těchto velkých firem už moc soutěžit nejde. Rozhoduje tedy další nabídka a služby, především gastronomie, úroveň WC a podobně. OMV je už ale v tom příliš vepředu před Benzinou," citují HN šéfa Společenství čerpacích stanic v ČR Ivana Indráčka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK