Česká koruna posiluje nejvíc ze všech světových měn

10.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Česká koruna posílila za posledních 12 měsíců nejvíc ze všech měn na světě. Turista cestující do ciziny nyní pořídí euro o téměř šest procent a americký dolar dokonce o 13,4 procenta levněji než loni v červenci. S odvoláním na žebříček, který sestavila agentura Bloomberg, o tom informují Hospodářské noviny.

Měnové trhy tak podle deníku ocenily především překvapivě vysoký ekonomický růst a přebytek obchodní bilance. S velkým odstupem následují korunu na světovém žebříčku měn jihokorejský won a thajský baht. Do desítky nejvíce rostoucích měn se dostaly jen dvě další měny členských zemí EU, a to švédská a slovenská koruna.

Česká koruna bude podle odborníků ještě dále posilovat, ale už mírnějším tempem. Pro Česko bude velice těžké finanční svět něčím příjemně překvapit, píše deník. "To by (Česko) muselo předvést osmiprocentní hospodářský růst, což není reálné," soudí analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle jeho propočtů by se měla koruna v období do přijetí eura zhodnocovat o dvě až tři procenta ročně. To by v roce 2010, kdy se předpokládá přijetí eura, představovalo kurz 26 až 26,50 Kč/euro.

Na samém dně žebříčku agentury Bloomberg se ocitl zimbabwský dolar. Vůči euru i dolaru se propadl meziročně o přibližně 90 procent. Je to měna země, jejíž hospodářství je vinou diktátora Roberta Mugabeho v troskách, připomíná deník. Tamní meziroční inflace v květnu dosáhla 1200 procent a centrální banka drží hlavní úrokovou sazbu na 850 procentech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK