Státní dluh stoupl téměř na 729 miliard Kč

10.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Státní dluh České republiky se ve druhém čtvrtletí zvýšil téměř o 31 miliard korun na 728,9 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přibližně 71.000 korun.

Takzvaný obchodovatelný státní dluh na konci června dosáhl 696,1 miliardy korun a za poslední tři měsíce vzrostl o 28,7 miliardy Kč.

Podíl krátkodobého dluhu na celkové hodnotě klesl na 17,6 procenta z 19,4 procenta na konci prvního čtvrtletí.

Průměrná splatnost státního dluhu mírně poklesla oproti konci prvního čtvrtletí na hodnotu 6,1 roku. Podle MF tak stále představuje plnění vyhlášeného cílového pásma.

V oblasti zahraničního financování stát ve druhém čtvrtletí dále čerpal vládní půjčku od Evropské investiční banky ve výši 2,1 miliardy korun. "O další emisní činnosti na zahraničním kapitálovém trhu navazující na lednové privátní umístění japonskému investorovi ministr financí nerozhodl," uvedlo MF.

Státní dluh je dluhem centrální vlády. Spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Ten loni stoupl o 46,2 miliardy korun na 901,3 miliardy korun. Rostl však pomaleji než ekonomika a v poměru k HDP poklesl na 30,49 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK