Newton IT: Média se nejvíce zajímala o Paroubka a Topolánka

11.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Média se v minulém týdnu nejvíce z osobností politické scény zajímala o premiéra Jiřího Paroubka. Na druhém místě se umístil předseda ODS Mirek Topolánek, třetí je prezident Václav Klaus. Do první pětice se také dostali místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Vyplývá to z analýzy společnosti Newton IT.

Média referovala o Paroubkovi a Topolánkovi v souvislosti se snahou vyřešit dosavadní patovou situaci na politické scéně, která dosud neumožnila vznik nové vlády. Dosluhující premiér novinářům v průběhu týdne opakoval, že nastalý pat může vyřešit až jednání všech parlamentních stran. Představitelé vznikající koalice naopak Paroubka v médiích obviňovali, že ve skutečnosti o žádné jednání o toleranci vlády Mirka Topolánka nestojí.

Média se o Paroubka zajímala i v souvislosti s jeho názorem, že nový silniční zákon je vůči řidičům příliš drastický a měl by být novelizován. Novináři dále zaznamenali Paroubkovu návštěvu u expremiéra Miloše Zemana, jenž odmítl kandidovat za ČSSD do Senátu.

Převážná většina příspěvků o Mirku Topolánkovi se vztahovala ke snaze šéfa ODS vyjednat podporu pro svou nově vznikající vládu. Topolánek novinářům opakovaně sdělil, že koaliční strany nabízejí křeslo předsedy poslanecké sněmovny sociálním demokratům za toleranci vlády pravého středu. Publicisté se zabývali i Topolánkovým návrhem, aby byl pomocí volby doplněn dvěstěprvní poslanec do dolní komory parlamentu, což by podle předsedy ODS mohlo pomoci vyřešit současný povolební pat.

Kromě role prezidenta Klause při povolebním vyjednávání média informovala i o jeho návštěvě na filmovém festivalu v Karlových Varech; novináři zaznamenali i prezidentovu přítomnost na všesokolském sletu v Praze.

Medializace Němcové takřka výhradně souvisela s její kandidaturou na post předsedkyně Poslanecké sněmovny. Novináři se vraceli k jejímu neúspěchu při první volbě a spekulovali, zda ji ODS nominuje i do druhé volby. Němcová se v médiích vyjadřovala i k možným vstřícným krokům vůči sociálním demokratům za jejich případnou toleranci středopravicové vlády.

Podobně jako Němcová i Jan Kasal na sebe soustředil zájem médií kvůli své kandidatuře do čela Poslanecké sněmovny. Před novináři ho tři koaliční strany prezentovaly jako kandidáta na přechodného šéfa dolní komory parlamentu. V prvním kole druhé volby předsedy Poslanecké sněmovny Kasalovi znovu scházel jeden koaliční hlas. Podle spekulací některých médií pro Kasala nehlasoval při tajné volbě některý z poslanců ze Strany zelených.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK