Japonské akcie oslabily, investoři se obávají horších výsledků

12.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. července (ČTK) - Ceny akcií japonských firem se dnes snižovaly, částečně kvůli sérii osmi výbuchů v indické Bombaji, částečně kvůli obavám investorů z horších výsledků hospodaření předních firem. Největší propad postihl akcie technologických firem, klesaly ale také ceny akcií realitních společností.

Index Nikkei 225 si odepsal 224,50 bodu a den uzavřel slabší o 1,45 procenta na 15.249,32 bodu. Širší index Topix klesl o 1,4 procenta na 1563,69 bodu.

Investoři prodávali například akcie firem Advantest, Canon anebo Mitsubishi Estate. Zatímco u vývozců vyspělých technologií se obávají zpomalení růstu zisků, u realitních společností by negativní úlohu mohl mít růst úrokových sazeb. Základní úrok je nyní v Japonsku na nule, centrální banka se ho ale chystá zvýšit.

Ve finančním centru Bombaj na západě Indie v úterý v průběhu deseti minut vybuchlo osm náloží, některé ve vlacích, některé na zastávkách. Čin si vyžádal zhruba 190 obětí na lidských životech a přibližně 700 zraněných. Zatím není jasné, kdo za útoky stojí, podezření ale padá na kašmírské separatisty.

Investoři mají obavy, že velké technologické firmy budou mít horší výsledky hospodaření, než se na trhu předpokládalo. Před horším výsledkem už varovala americká společnost Lucent Technologies, která tak náladu na trhu značně pokazila. Za této situace nelze podle analytiků čekat velké nákupy.

Na devizovém trhu se mírně zvyšoval kurz dolaru, ve výraznějším růstu mu ale brání nejistota kolem odpolední statistiky. Ve Spojených státech budou zveřejněny údaje o zahraničním obchodě a očekává se mírný růst deficitu na zhruba 64,9 miliardy dolarů.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2764 USD a mírně tak oslabil z předchozích 1,2729 USD, kde byl v úterý. Na paritě s japonským jenem zpevnil na 114,36 ze 114,13 JPY, a podobně euro proti jenu vystoupilo na 145,97 z předchozího kurzu 145,27 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK