Spotřebitelské ceny v červnu zpomalily meziroční růst na 2,8 pct

12.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil meziroční tempo na 2,8 procenta z 3,1 procenta v květnu. Rostly hlavně ceny potravin, především chleba, pečiva, ale také například brambor či nápojů. Proti květnu se ceny v obchodech zvýšily o 0,3 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Analytici tento vývoj očekávali.

Na zpomalení meziročního tempa růstu cen měly v červnu vliv zejména telekomunikační služby, kde vysoký meziroční růst do letošního května byl způsoben výrazným zvýšením veřejných telekomunikačních služeb v loňském červnu. Růst cen v telekomunikačních a poštovních službách tak klesl ze 17,2 procenta v květnu na 1,4 procenta v červnu. Cenový růst zpomalil i v dopravě, a to zejména vlivem vývoje cen pohonných hmot, na 8,3 procenta.

Výrazně naopak rostly ceny pekárenských výrobků, a to o 7,4 procenta, z toho chléb o deset procent a běžné pečivo o 17 procent. Kvůli růstu cen pečiva tak stouply celkově ceny potravin a nealkoholických nápojů, které šest měsíců meziročně klesaly.

Meziměsíčně rostly spotřebitelské ceny výrazně u potravin. Za růstem stojí nejen zvýšení cen pekárenských výrobků, ale i růst cen brambor o 48,3 procenta. Rostly i ceny jižního ovoce, naopak klesaly ceny mouky, drůbeže, vajec a mléka. Po výrazném zvýšení cen pohonných hmot v předcházejících dvou měsících se zastavil v červnu růst cen pohonných hmot.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 2,5 procenta, tj. o 0,1 procentního bodu více než v květnu.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR nadprůměrná. Ve 25 členských zemích byla podle předběžných údajů v květnu inflace 2,4 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v dubnu. Nejrychleji rostly ceny v Lotyšsku, a to o 7,1 procenta, naopak nejméně v Polsku o 1,5 procenta. Na Slovensku zrychlil cenový růst v květnu na 4,8 ze 4,4 procenta v dubnu. Podle dnešních údajů slovenských statistiků ale v červnu roční inflace klesla na 4,6 procenta.

Bleskový odhad meziročního růstu harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) pro eurozónu podle Eurostatu za červen 2006 je 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK