Stavební spořitelny půjčily v pololetí 25 miliard korun

12.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Stavební spořitelny během prvního pololetí půjčily lidem 25 miliard korun. Poskytly tak o téměř čtvrtinu více peněz než ve stejném období loni. Vyplývá to ze statistik stavebních spořitelen.

Stavební spořitelny se tak vedle bank řadí k významným poskytovatelům peněz na bydlení a přispívají značnou mírou k zadlužování českých domácností. Hypoteční banky totiž za pololetí hlásí více než 50procentní meziroční nárůsty objemu nově poskytnutých hypoték. Dynamický růst úvěrů na bydlení by podle ekonomů i zástupců finančních institucí měl pokračovat až do konce roku 2007, kdy dojde ke zvýšení cen DPH na stavební práce.

Podle údajů České národní banky lidé dlužili letos ke konci května bankám a jiným finančním institucím 456,6 miliardy korun. Úvěry na bydlení od bank a stavebních spořitelen přitom podle Petra Dufka z ČSOB ke konci května stouply na 310 miliard korun.

Za rostoucími obchody stavebních spořitelen stojí i jejich nabídka, díky které začínají konkurovat bankám. Spořitelny poskytují úvěry hypotečního typu na větší částky, které klienti využívají nejen k rekonstrukcím, ale i k pořízení vlastního bydlení. Navíc tyto nabídky vylepšují v poslední době nabídkou snížených úrokových sazeb nebo poskytnutím peněz na celou hodnotu nemovitosti.

Během šesti letošních měsíců spořitelny uzavřely 401.258 nových smluv oproti 353.453 loni. Meziroční nárůst nových klientů zaznamenaly během pololetí Českomoravská stavební spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstenrot stavební spořitelna.

V objemu poskytnutých úvěrů si nejvíce polepšila již poněkolikáté za sebou Hypo stavební spořitelna, které objem meziročně stoupl o 154 procent. Významné nárůsty ovšem zaznamenaly i ostatní spořitelny.

Češi stavební spoření využívají jako výhodný způsob ukládání peněz, především kvůli každoroční státní podpoře. Zvyšuje se ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření. Spořitelny očekávají, že kolem roku 2010 by mohlo nastat vyrovnání objemů vkladů a úvěrů. Rostou rovněž cílové částky, které určují možnou výši úvěrů.

Za celý loňský rok poskytly spořitelny podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen 160.000 nových úvěrů o celkovém objemu 43 miliard korun. Zároveň uzavřely 792.000 nových smluv o stavebním spoření, včetně navýšení cílových částek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK